Ahdistuksen lievittäminen kotona: 5 käytännönläheistä keinoa

>> Kaupallinen yhteistyö Tropilex:n kanssa ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”

Ahdistuksen tunteminen on yleistä ja kuuluu osaksi elämää, mutta pitkittyessään se on tila, joka voi vaikuttaa elämänlaatuun ja päivittäiseen toimintakykyyn.

Ahdistuksen lievittäminen viiden käytännönläheisen keinon avulla+ rentoutumisTips

Onneksi on olemassa monia käytännönläheisiä keinoja, joita voit kokeilla kotona ahdistuksen lievittämiseksi. Tässä artikkelissa esittelen pian viisi helppoa tapaa, joilla voit ottaa askelia kohti mielenrauhaa ja tasapainoa, sekä rentoutumisTipsin. Lisäksi käyn lävitse aiheet:

Ahdistuksen tunteminen – Epämääräinen pahan olon möykky

Onko ahdistuksen tunteminen normaalia?

Mistä ahdistus voi johtua?

Miten päästä ahdistuksesta eroon vai voiko siitä päästä eroon?

Mikä auttaa ahdistukseen?

Ahdistuksen helpottamiseksi on monia eri tapoja ja kuten tämän artikkelin otsikko kertoo, niin ahdistuksen lievitykseen kotona on olemassa hyviä keinoja ja rentoutumistapoja on monia.

Kannattaa siis yrittää löytää sellaisia tapoja, jotka sopivat sinulle parhaiten ja pysyttäytyä sitten niissä.

Suosittelen kokeilemaan rohkeasti erilaisia keinoja, jotta voit löytää itsellesi sopivan tavan. Joskus ensimmäinen testaus osuu ja uppoaa, mutta joskus on kokeiltava muutamaa eri keinoa ennen varsinaista täysosumaa.

Liikunta voi auttaa sinua rentoutumaan ja vapauttamaan ahdistusta. Lisäksi on hyvä yrittää vähentää stressiä ja huolehtia hyvästä unesta. Tämän lisäksi voi olla hyödyllistä rentoutua muilla tavoilla, kuten meditaatiolla, kirjoittamalla tai muilla luovilla tavoilla. Nämä kaikki voivat auttaa ahdistukseen.

Seuraavat vinkit tehoavat ahdistuksen lievitykseen kotona ja ovat hyviä keinoja arkeen. Ylläpidä hyvinvointiasi ja pidä ahdistuksesi kurissa näiden 5 vinkin avulla. Kokeile rentoutumista esimerkiksi riippumaton avulla, jonka voit ostaa luotettavasti & nopeasti täältä *Minun riippumattoni tai  sohvalla pötkötellen, kuten minä yleensä.

5 keinoa ahdistuksen lievitykseen kotona

Mikä voisi auttaa ahdistukseen ja millaisia keinoja kannattaa kokeilla? Tässä 5 vinkkiä ahdistuksen lievitykseen, joita voit kokeilla rauhassa kotonasi.

1. Hengitysharjoitukset:

Hengityksen hallinta on tehokas keino rauhoittaa mieltä ja kehoa. Kokeile syvähengitystä: hengitä hitaasti nenän kautta sisään, pidätä hetki hengitystä ja hengitä sitten ulos hitaasti suun kautta. Toista tätä muutaman minuutin ajan ja keskity hengityksen rytmittämiseen. Tämä auttaa kehoa rauhoittumaan ja vähentää ahdistuksen tunnetta.

2. Rentoutumisharjoitukset:

Rentoutuminen on tärkeä osa ahdistuksen hallintaa. Kokeile erilaisia rentoutumisharjoituksia, kuten progressiivista lihasrentoutusta tai ohjattua meditaatiota. Näitä harjoituksia löytyy runsaasti erilaisista sovelluksista tai internetistä. Säännöllinen rentoutumisharjoittelu auttaa lievittämään stressiä ja luomaan rauhallisen mielentilan.

3. Liikunta:

Fyysinen aktiivisuus on loistava tapa vähentää ahdistusta ja vapauttaa endorfiineja, joita kutsutaan myös ”onnellisuushormoneiksi”. Kokeile erilaisia liikuntamuotoja, kuten kävelyä, uintia tai tanssia. Liikunnalla on myös positiivinen vaikutus unen laatuun, mikä voi auttaa lievittämään ahdistusta entisestään

4. Tietoinen läsnäolo:

Ahdistus voi usein johtua huolehtimisesta menneisyydestä tai tulevaisuudesta. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen auttaa sinua keskittymään nykyhetkeen ja hyväksymään sen sellaisenaan. Opettele huomaamaan ympärilläsi olevia asioita ja keskity siihen, mitä teet juuri nyt. Tietoinen läsnäolo auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta.

5. Sosiaalinen tuki:

Yhteydenpito läheisiin ihmisiin voi olla erittäin hyödyllistä ahdistuksen hallinnassa. Jaa tunteitasi ja kokemuksiasi luotettavien ystävien tai perheenjäsenten kanssa. Heidän tukensa ja kuuntelemisensa voi auttaa sinua käsittelemään ahdistusta ja tarjota lohdutusta vaikeina hetkinä.


Nämä ovat vain muutamia käytännönläheisiä keinoja ahdistuksen lievitykseen kotona. On tärkeää huomata, että jokaisen ihmisen kokemus ahdistuksesta on yksilöllinen, ja mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle.

Kokeile erilaisia keinoja ja etsi itsellesi sopivat tavat lievittää ahdistusta. Jos ahdistus jatkuu pitkään tai häiritsee merkittävästi elämääsi, kannattaa hakea apua ammattilaiselta. Silloin kotikonstit eivät tepsi ja ammattiapu on paikallaan.

RentoutumisTips

Haluatko nauttia täydellisestä rentoutumishetkestä ja unohtaa arjen stressit hetkeksi aivan kokonaan? Minulla on juuri sinulle täydellinen ratkaisu – haluan esitellä *yhteistyökumppanini Tropilex & Minun Riippumattoni-verkkokaupan!

Miksi? No tässä syy:

Kuvittele hetki, kun käperryt pehmeään riippumattoon, joka hellii kehoasi ja antaa mielenrauhan. Riippumatossa keinuminen vapauttaa stressin ja paineen kehostasi, tehden tilaa täydelliselle rentoutumiselle.

Olitpa sitten puutarhassa, parvekkeella tai vaikka sisätiloissa, riippumatto tarjoaa sinulle täydellisen paikan levähtää ja löytää rauhan hetki. Myös riipputuolit, lepotuolit ja perhe riippumatot, eli mikä tahansa on tarpeesi. Nämähän on yleistyneet kovasti sisustuksessa viime vuosina.

Mutta ei siinä vielä kaikki! Heiltä löydät myös ihanat tyynyt ja pehmeät huovat täydentämään rentoutumishetkeäsi. Tyynyt tukevat päätäsi ja niskaasi optimaalisesti, jolloin saat täydellisen asennon rentoutumiselle. Huovat puolestaan kietovat sinut lämpimään syleilyynsä ja pitävät sinut mukavan lämpimänä viileämpinäkin hetkinä.

Itsensä hellimisen ei tarvitse olla kaukaista luksusta.

Se voi olla arkipäiväistä vai mitä. Kyse on siitä, haluammeko itsellemme hyviä hetkiä. Annammeko sille luvan ja sallimmeko sen itsellemme.

Ahdistuksen kanssa ei ole kivaa, tiedän sen niin hyvin. Siksi haluankin vinkata keinoja, jotka ei välttämättä automaattisesti tule mieleen.

Toisessa postauksessani Kotona olo ahdistaakäyn läpi samaa ahdistus teemaa. Kun itse aloin vihdoin hellimään itseäni ja sallimaan näitä mukavuuksia, toisinsanoen panostaa rahallisesti itseeni joskus, niin en kadu hetkeäkään. Se on muuttanut paljon.

Minullahan on myös ollut edeltävä yritykseni verkkokauppa (lahjatavarat) ja siksi rakastankin kaikkea ihanaa, kuten näitä tyynyjä *Classic white & *Comfort Pearl, jotka menee sohvalla sisustustyynyinä vallan mainiosti.

Joten pikkurahalla saa itselleen aivan kivasti luksushetkiä.

”Ja ahdistuneena, silloin on parasta olla kietotuneena vilttiin tai sohvan nurkkaan, jotta voi turvassa sanoa itselleen ääneen, nyt minulla on ahdistava olo, tarvitsen suojan tuntua.”

Miksi suosittelen ja sinunkin kannattaa valita Minun Riippumattoni-verkkokauppa? Heidän tuotteensa ovat laadukkaita ja kestäviä, joten voit nauttia niistä pitkään. He tarjoavat myös laajan valikoiman eri värejä ja malleja, jotta voit valita juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Lisäksi, saat tilaamasi tuotteet suoraan kotiovellesi nopealla toimituksella. Ja tämän kukkuraksi vielä

 • Ilmainen toimitus, kun tilaus ylittää 25 €
 • Mukavaa ja helppoa, 365 päivän ilmainen vaihto-oikeus
 • Ilmaiset palautukset
 • Maksa myöhemmin Klarnalla

Ja mikä minulle aivan huipputärkeää, nämä tuotteet on Tuotettu reilusti ja kestävästi Intiassa ja Etelä-Amerikassa. Sen lisäksi Tropilex maksaa tuotteistaan reilun hinnan ja varmistaa hyvät työolot tehtaissaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Tropilex edistää jokaisella myydyllä riippumatolla tai riipputuolilla kehittyvien alueiden vaurastumista Intiassa ja Kolumbiassa.

Kun itse maahantoin Israelista tuotteita, minulle oli supertärkeää työolot ja alkuperä ja pienyrittäjien ja vastuullisten toimijoiden kannattaminen. Käytän rahaa halpoihinkin tuotteisiin, mutta tiettyjä asioita en vaan voi ostaa marketista.

Anna itsellesi lupa rentoutua!

ja hanki *Minun Riippumattoni-verkkokaupasta täydellinen rentoutumispaikka. Tai piristä itseäsi uudella viltillä, johon voit käpertyä silloin kun tarvitset tukea ja turvaa ahdistuksen keskellä.

rento olo

*Klikkaa itsesi osoitteeseen https://www.minunriippumattoni.fi/ ja löydä juuri sinulle sopiva *riippumatto / *lepotuoli / *riipputuoli, *tyyny ja *huopa.

Ota hetki aikaa itsellesi ja koe täydellinen rentoutuminen – ansaitset sen!


Sitten onki aika läpikäydä nämä kertomani osiot ja syventyä vielä ahdistukseen:

Ahdistuksen tunteminen – Epämääräinen pahan olon möykky

Onko ahdistuksen tunteminen normaalia?

Mistä ahdistus voi johtua?

Miten päästä ahdistuksesta eroon vai voiko siitä päästä eroon?

Ahdistuksen tunteminen – Epämääräinen pahan olon möykky

Joskus voi käydä niin, että ahdistusta ei tunnista lainkaan. Voi olla, että olet elänyt pitkäänkin ahdistuksen kanssa tietämättä siitä mitään.

Itselläni tuo sisäinen pahanolon möykky alkoi kukoistamaan oikeastaan traumaattisten kokemusteni jälkeen. Tunsin vain sisäisen pahanolon ilman, että tunnistin mitä se on ja mistä se tulee.

Sisälläni oli vain järjetön epämääräinen paha olo. Sen kanssa tuli eleltyä ja luultavasti tuo oli osasyy myös suorittamiselle ja pakkotekemiselle. Tekeminen helpottaa ja suorittaminen palkitsee.


Lue myös: Kotona olo ahdistaa – Mikään ei auta –> Paitsi tämä!


Kuitenkin ahdistuksen kasvaessa omat keinot loppuvat jossain kohtaa. Tarpeeksi pitkään ahdistuksesta kärsittyään, ihminen alkaa oireilemaan enemmän. Myös minulle kävi näin.

Tämä voi näkyä esimerkiksi

 • ylikuormittumisena,
 • väsymyksenä,
 • stressitasojen nousuna,
 • ärtymyksenä,
 • lamaantumisena tai
 • masentuneisuutena.

Mieliala voi kärsiä jollain tavoin, jos ahdistukseen ei tule helpotusta. Ei ole siis lainkaan ihmeteltävää, että monet ahdistuksesta kärsivät hakevat apua vasta, kun masentuneisuus alkaa vaivaamaan.

Itse en ole juurikaan masentuneisuudesta kärsinyt, vaikka ahdistusta onkin ollut. Olen kuitenkin monesti törmännyt masennuksesta kärsiviä ja heitä yhdistää sama sisäinen pahanolon möykky, joka on johtanut pitkittyesssään masennuksen oireisiin.

apua ahdistuksen

Itselläni ylikuntotila ja traumaperäinen stressihäiriö toi mukanaan tavanomaista korkeammat sykkeet. Minulla on hermostoperäinen epätasapaino, jonka vuoksi ahdistusoireita ei voinut enää hallita kotikonstein. Senpä vuoksi itse sain avun kuntoutuspsykoterapiasta ja lääkityksestä.

Nykyisin ahdistukseni on normaalia ja hallitsen sitä kuten kuka tahansa muukin. Korkea sykkeeni ei ole palautunut vieläkään normaaliksi ja siksi beetasalpaaja lääkitykseni jatkuu hamaan tulevaisuuteen. Hermosto elää omaa elämäänsä ja sen toipumisesta ei ole takeita tai ainakin se vie vuosia aikaa. Kuitenkin se on hallittavissa, eikä vaikuta elämääni mitenkään erityisesti tällähetkellä.

Jos sinulla on siis epämääräinen olotila tai sisälläsi velloo pahanolon möykky, johon et oikein tuppaa löytää syytä, kyse voi olla ahdistuksesta. No mutta, onko ahdistus normaalia?

Onko ahdistuksen tunteminen normaalia?

Onko ahdistus normaalia? Kysymys on hyvin yleinen ja vastaus on, että ahdistus on normaalia. Ahdistusta tunnetaan kaikilla ihmisillä eri tavoin ja se on osa normaalia elämää.

Ahdistuksen tunteet ovat luonnollinen tapa reagoida stressaaviin tilanteisiin ja voivat auttaa meitä selviytymään ja pääsemään pois vaikeista tilanteista. Yleensä ahdistus on siis täysin normaalia ja hallittavissa.

Kuitenkin, jos ahdistus on voimakasta ja vaikuttaa laajasti elämään, on syytä hakea apua ammattilaiselta.

Mistä ahdistus voi johtua?

Ahdistuksen syitä on monia ja ne ovat hyvin tapauskohtaisia. Ahdistus voi siis johtua monista eri asioista.

Se voi olla seurausta

 • pelosta tai
 • epävarmuudesta tulevaisuudesta.

Ahdistusta voi lisätä myös henkiset tekijät, kuten

 • vakavat elämäntilanteet; itsen tai jonkun läheisen sairastuminen tai menettäminen,
 • taikka muu traumaattinen tapahtuma tai kriisi: esim vaikea avioero.

Onko elämässäsi ollut tuon kaltaisia tilanteita? Entä koetko epämääräistä pahaa oloa tai onko olosi jotenkin muuten itseäsi huolestuttava? Ota tilanteesi tosissaan ja muista hoitaa itseäsi ja selvittää syy oireidesi taustalla.

Ahdistusta voivat lisätä myös ulkoiset tekijät, kuten

 • äänet,
 • ihmiset,
 • paikat tai tilanteet, jotka saattavat jo itsessään aiheuttaa ahdistusta.

Ahdistusta voi lisätä erilaiset vuorovaikutustilanteet, kuten

 • suorituspaineet,
 • julkiset esiintymiset tai
 • muut tilanteet, joissa odotetaan hyvää suoritusta (paineita tai odotuksia sisältävät tilanteet).

Muista, että ahdistusta ei tarvitse, eikä kannata hävetä. On täysin normaalia, että emme voi hallita aivan kaikkia tilanteita ja monesti ahdistuksen alkuperä ei ole ollut meidän omissa käsissämme.

Joskus raskaiden asioiden kantaminen vain oman pään sisällä tuottaa jo aivan todella paljon henkisiä paineita. Ei siis mikään ihme, että jossain kohdin liika on vain yksinkertaisesti liikaa. Emme kukaan ole täydellinen ja se jos joku on hyvinkin inhimillistä ja kaunista ihmisyyttä.


Työkirja itsesi kehittämiseen

LATAA TÄSTÄ (maksuton)

Itsensä löytämisen työkirja-maksuton


Miten päästä ahdistuksesta eroon vai voiko siitä päästä eroon?

Ahdistuksesta pääseminen voi aluksi olla vaikeaa. Sen kanssa eläminen on täysin mahdollista ja ihan suotavaakin, sillä ahdistus kuuluu elämään.

Ahdistukseen auttavat keinot ovat pitkälti riippuvaisia siitä, mikä on tilanteesi. Ahdistuksen hallitsemiseksi voi olla hyödyllistä harjoitella rentoutumistekniikoita ja harjoitella positiivista ajattelua. Lisäksi on tärkeää viettää aikaa läheisten kanssa, harrastaa liikuntaa, hankkia riittävästi lepoa ja syödä terveellisesti.

Jos ahdistuksesi on vain satunnaista ja normaalia, kokeile omahoitoa tämän artikkelin vinkkien avulla kotonasi. Ota vinkit ylös ja testaa niitä, vain siten voit saada tietää helpottavatko ne ahdistustasi.

Jos sen sijaan olet kärsinyt ahdistuksesta pitkään, hyödyt eniten ammattilaisten avusta, sillä he voi auttaa sinua ymmärtämään ahdistuksesi ja oppimaan tehokkaita tapoja selviytyä ahdistuksesta.

Ahdistuksesta voi päästä eroon, joka tarkoittaa sitä, ettei ahdistus hallitse elämääsi vaan sinä hallitset ahdistustasi.

Ammattilaisten kanssa se on helpompaa, sillä niissä tilanteissa, joissa ahdistus on vaikuttanut pitkään, sen käsittely vaatii aikaa ja vaivannäköä ja useinkaan ahdistuksesta kärsivä ei kykene tuohon ilman ulkopuolista apua.

Jos ahdistuksesi on siis jatkunut suhteellisen kauan, ota rohkeasti yhteyttä vaikka alueesi terveysasemaan. Ota tarvittaessa yhteys lääkäriin tai kokeile suoraan terapiaa. Voit myös liittyä ahdistukseen keskittyvään vertaistukiryhmään tai hakea apua muilta alan ammattilaisilta.


Mitä olit mieltä artikkelista, koitko sen olevan hyödyllinen?

Aiotko ottaa käyttöön jonkun vinkeistä vai kokeiletko kenties kaikkia?

Kommentoi alle ja kerro mielipiteesi, jutellaan lisää!

Parhain terkuin, Virpi

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart