Arvoillesi uskollisena – Ole uskollinen omille arvoillesi

Mikä motivoi sinua pysymään uskollisena omille arvoillesi vaikeina hetkinä?

Kuten tiedät, elämässä on monia tilanteita, joissa meidän on tehtävä päätöksiä, jotka vaikuttavat siihen, keitä olemme ja mitä arvoja edustamme.

Ole uskollinen omille arvoillesi

Yksi tärkeimmistä asioista, joita voimme tehdä itsellemme, on pysyä uskollisina omille arvoillemme.

Ja vaikka se saattaa joskus olla vaikeaa tai haastavaa, niin se on yksi asioista, joita en ainakaan itse ole koskaan joutunut katumaan.

Ennemmin niitä kuluneita hetkiä, jolloin annoin arvoni melkein valua viemäristä. Ja jos ei ne nyt ihan viemäristä valunut, niin ainakin unohduksiin ne jäi.

Arvot

Arvot ovat periaatteita, joita pidämme tärkeinä ja jotka ohjaavat toimintaamme ja päätöksiämme elämässä.

Ne voivat olla peräisin monista eri lähteistä, kuten kasvatuksesta, kulttuurista, uskonnosta tai omista kokemuksistamme. Ne muodostavat perustan sille, miten kohtaamme maailman ja miten toimimme erilaisissa tilanteissa.

Ensimmäinen askel omien arvojen tunnistamisessa on itsetutkiskelu. On tärkeää pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mitkä asiat ovat meille todella tärkeitä elämässä.

Mitkä ovat ne periaatteet, joihin haluamme elämämme perustaa? Se on ensimmäinen askel kohti oman itsensä parempaa ymmärtämistä.

Toimi arvoillesi uskollisena

Kun olemme tunnistaneet omat arvomme, seuraava askel on pysyä niissä uskollisina erilaisissa elämäntilanteissa. Tämä ei aina ole helppoa, varsinkin kun joudumme kohtaamaan vastakkaisia mielipiteitä tai paineita ulkopuolelta.

Saatamme tuntea kiusausta taipua muiden odotusten mukaan tai luopua omista arvoistamme saavuttaaksemme jotain, mitä haluamme. Mutta todellinen voima ja merkitys löytyvät siitä, kun pysymme vahvoina omille periaatteillemme uskollisina.

Älä siis koskaan tee samaa virhettä kuin minä, vaan toimi uskollisena arvojesi mukaan. Itse tein sen virheen, että toimin arvojeni vastaisesti, joka vain toi elämääni sisäistä ristiriitaa. Se lisäsi arkeeni kiirettä, sekasortoa ja kaaosta.

Osa arvoista voi muuttua aikuistuttuamme ja se on varsin yleistä. Mielestäni kuitenkin on tiettyjä vahvoja ”sydän-arvoja”, jotka eivät yleensä muutu ja siksi pysyminen uskollisena omille arvoille voi vaatia joskus rohkeutta ja päättäväisyyttä.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Elämäntapana itsensä rakastaminen – Balanssin äärellä


Saatamme joutua kohtaamaan vastustusta tai vastoinkäymisiä, mutta juuri silloin on tärkeää pysyä vahvana ja pitää kiinni siitä, mikä meille on todella tärkeää. Se voi tarkoittaa kompromissien tekemistä tai vaikeita päätöksiä, mutta lopulta se on sen arvoista.

Silloin kun itse miellytin muita ja suoritin elämää, tuli joustettua omista arvoista. En sitä tietoisesti tehnyt, mutta nyt näen, miten selkeästi olin ulkopuolelta tulevien opittujen mallien vietävissä. Tottakai siihen liittyi paljon muutakin, mutta nostaisin ylös ne vakiintuneet ja opitut mallit.

Jos nyt olisin samassa tilanteessa kysyisin todennäköisesti itseltäni näitä kysymyksiä:

  • Kuinka usein huomaat toimivasi vastoin omia arvojasi päivittäisessä elämässäsi?
  • Mitä tapahtuisi, jos tekisit päätöksiä täysin oman arvomaailman mukaisesti?
  • Millaisia muutoksia voisit tehdä, jotta olisit uskollisempi omille arvoillesi?
  • Miten voisit toimia toisin, jos olisit uskollinen omille arvoillesi?

Aitous ja eheä identiteetti

Olemalla uskollinen omille arvoillesi, annat itsellesi lahjan, joka on arvokkaampi kuin mikään muu: aitouden ja eheän identiteetin.

Kun tiedät, kuka olet ja mitä edustat, voit elää elämääsi merkityksellisesti ja autenttisesti. Rauhassa ja sovussa itsesi ja muiden kanssa.

Ja kun pysyt uskollisena itsellesi, inspiroit myös muita tekemään samoin.

Kaikki kohtaavat joskus tilanteita, joissa heidän on vaikea pysyä uskollisina omille arvoilleen. Tärkeintä minusta kuitenkin on itsensä kohtaaminen armollisesti niin, että voi oppia virheistä ja käyttää niitä oppimiskokemuksina.

Jokainen askel, jonka otamme kohti omien arvojemme puolustamista, vie meitä lähemmäksi kokonaisvaltaista ja merkityksellistä elämää.

Pysy uskollisena omille arvoillesi, ja löydät itsesi matkalla kohti onnellisuutta ja täyttymystä, joka on aitoa ja kestävää.

Samaistutko näihin ajatuksiin? Onko sinusta tärkeää olla uskollinen omille arvoillesi?

Kerro kommentteihin, mitä ajatuksia heräsi, niin jutellaan lisää!

Parhain terkuin, Virpi


Itsensä rakastamisen matka
Maksuton opas lataa

Itsensä rakastamisen matka

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart