Hylkäämisen tunteet voivat olla voimakkaita ja vaikeita käsitellä. Hylkääminen jättää haavoja, mutta niistä on mahdollista vapautua. Siinä auttaa tunteiden käsittely.
Hylkääminen
Hylkääminen on traumaattinen kokemus. Se on vaikea asia meille ihmisille. Hylkääminen itsessään aiheuttaa hylkäämisen pelkoa.
Hylkäämisen pelon ei sanota turhaan olevan se kaikkein vaikein asia käsitellä. Tämä pelko usein vangitseekin ajattelemaan ulospääsyn olevan mahdotonta ja saa pysymään pelossa.
Kun kokee hylkäämisen tai hylkäämistä, se voi saada toimimaan niin, että välttää kaikin mahdollisin tavoin tilanteita, joissa voisi joutua hyljätyksi. Itselläni on juuri tuo kokemus. Sitä kutsutaan välttelykäyttäytymiseksi.
Tuo käyttäytyminen aiheuttaakin usein vain sen, että löydät itsesi yhä uudelleen samoista tilanteista ja mahdollisesti joudut kokemaan hylkäämistä yhä uudelleen ja uudelleen.
Kun hylkääminen jää käsittelemättä ja syvä prosessi itsensä kanssa käymättä, se tulee vaikuttamaan elämään. Usein käykin niin, että elämä johdattaa itsensä etsimisen äärelle elämäntilanteiden tullessa haastaviksi.
Käsittele sydänhaavat & hylkääminen
Käsittelemättä jääneet asiat vaikuttavatkin elämään suuresti. Siksi on tärkeää käydä lävitse mahdollisia lapsuudessa ja muutenkin elämän aikana tulleita sydänhaavoja. Tämä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että tunteita käsitellään.
Itse olen sen aikakauden lapsia, jolloin tunteita hieman vähäteltiin. Niitä ei välttämättä sallittu tai niitä paheksuttiin. Tunteiden hallinnasta en ole kuullut sanaakaan, saati tunnesäätelystä. Mikä se on?
Eli, varsinkin näin tunneherkkänä ihmisenä se on ollut haastavaa. Sodan jäljet vanhemmissa ja isovanhemmissa näkyvät myös minun sukupolvessani. Traumat ja selviytyminen tuo suorittamista, tunteiden välttelyä ja monia muita negatiivisia seurauksia.
Onneksi nykypäivänä tästä ollaan tietoisia ja se näkyy ja kuuluu yhteiskunnassamme. Itse olen erittäin onnellinen eläessäni tätä aikaa, sillä meillä on mahdollisuus muuttaa suuntaa omilla pienillä jokapäiväisillä teoillamme.
Ulospääsy hylkäämisen pelosta on mahdollista
Pois pääsemiseksi, täytyy tutkia itseään ja omaa elämäänsä. Kun kohtaat asioita, jolloin olet kokenut hylkäämistä, pääset käsittelemään niitä tietoisesti. Näin tehtäessä ajan saatossa ne menettävät hallintansa ja vapaudut.
Tunteiden oikeanlainen käsittely auttaa tässä asiassa kummasti. On tärkeää ymmärtää omia tunteita ja nähdä ne, sillä se auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja sitä kautta toisia ihmisiä.
Tunteiden käsittely voi olla puutteellista, jos ei ole opetellut tunteita, tai jos ei tiedä mikä on sallittua ja mikä ei. Tämä voi vääristyä juuri aiemmin mainitsemieni ylisukupolvisten traumojen seurauksena.
On helppo myös jäädä tunteiden armoille. Varsinkin, jos ei näe syitä ja seurauksia, joita tunteilla on. Päätöksen teot ja valinnat ovatkin elämässä paljon helpompia silloin, kun ymmärtää tunteita.
Tunteiden äärellä on myös tärkeää, että on kyky ilmaista omat tunteensa. Tunteiden säätely on osa tätä ja se vaikuttaakin siihen, hallitsevatko tunteet sinua vai sinä tunteita.
Luottamus ja itsearvostus on kaiken perusta. Itsehillintä on se, mikä auttaa sinua saavuttamaan tavoitteet ja se on todella tärkeä osa tunteidesi säätelyä. Tunteiden hallintaan on erilaisia keinoja.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Pakko! Ethän elä pakon orjana?
Tunteita on laaja kirjo, kuten:
Ilo – iloita saa aina
Pelko – Jokainen pelkää jotakin
Suru – aina on lupa itkeä ja surra
Viha – on lupa kokea vihastumista
Ahdistus – joskus voi ahdistaa
Innostus – innostus on ihanaa
Nolostuminen – noloja tilanteita tulee ja menee
Tunteita on melko paljon ja on täysin normaalia kokea kaikkia mahdollisia tunteita, sillä ne ovat osa meitä. Tärkeää on, että tunteiden tulisi olla hallinnassa.
Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Itse olen huomannut ja tärkein oivallus itselleni olikin, että jos en ole opetellut käsittelemään tunteita, miten voisin osata. Jos kukaan ei ole koskaan opettanut tunteita ja sitä, miten niihin tulisi suhtautua, miten voisin osata.
Tunteiden käsittelyä opitaan
Siksi olikin helppoa ymmärtää itseään tässä asiassa ja olla armollinen itseä kohtaan. Aina on uusi päivä aloittaa harjoittelu, kohdata tunteita ja opetella tunnistamaan, mitä ne ovat ja mitä ne tekevät.
Voi esimerkiksi olla, että tunteitasi on loukattu. Loukkaantuminen voi sitten taas tuoda mukanaan kokemuksen, ettei tunteesi ole sallittu tai oikea. Kannattaa siis pohtia ja käydä lävitse mahdolliset loukkaantumiset.
Hyväksynnän etsiminen alkaa sinusta. Jos siis huomaat vaikkapa kaipaavasi hyväksyntää ja kelpaavuuttaa, tutki itseäsi ja syvenny omien kokemuksien äärelle. Näin voit löytää juuren, josta tuo puu on kasvanut.
Tasapainon löytäminen voi olla haastavaa, mutta se on samalla myös erittäin antoisaa.
Miten hylkäämisen tunteita voi käsitellä?
Hylkäämisen tunteet voivat olla voimakkaita ja vaikeita käsitellä. Tässä käyn läpi erilaisia tapoja, joilla voit käsitellä juuri hylkäämisen tunteita ja löytää tasapainon ja voimaa.
1. Hyväksy tunteesi: Ensimmäinen askel hylkäämisen tunteiden käsittelyssä on hyväksyä ne. Yritä olla armollinen itsellesi ja myöntää, että tunteet ovat olemassa ja että ne ovat luonnollisia. Tunteet tuottavat kehollisia tuntemuksia ja niin sen kuuluukin olla. Koeta löytää salliva ilmapiiri itsellesi ja tunteillesi.
2. Puhu tunteistasi: Puhuminen hylkäämisen tunteista voi auttaa sinua käsittelemään niitä. Voit puhua ystävillesi, perheellesi tai ammattilaiselle, joka voi auttaa sinua käsittelemään tunteitasi. Tämä on erityisen tärkeää ja mahdollistaa tunnelukkojen avautumisen.
3. Harjoita itsetuntemusta: Yritä oppia tuntemaan itsesi paremmin ja ymmärtämään, mitä hylkäämisen tunteet sinulle kertovat. Voit kirjoittaa tunteistasi ja tehdä luovia projekteja, jotka auttavat sinua tuntemaan itsesi paremmin. Työskentely itsesi kanssa on aina ensisijaista eheytymisen kannalta.
4. Harjoita hyväksyntää: Yritä hyväksyä, että hylkääminen on osa elämää ja että se on kuitenkin luonnollinen osa ihmiselämää. Yritä myös hyväksyä, että hylkääminen ei ole sinun syytäsi.
5. Harjoita positiivista ajattelua: Yritä keskittyä positiivisiin asioihin ja muistaa, että hylkääminen ei ole kuitenkaan maailmanloppu, vaikka tuntuisi joskus siltä. Yritä löytää uusia tapoja nauttia elämästä ja löytää uusia mahdollisuuksia.
6. Harjoita rentoutumista: Rentoutuminen voi auttaa sinua käsittelemään hylkäämisen tunteita. Voit yrittää rentouttavia harjoituksia, kuten joogaa, meditaatiota tai muita rentoutumismenetelmiä.
7. Harjoita sosiaalisia taitoja: Yritä oppia sosiaalisia taitoja, jotka auttavat sinua luomaan ja ylläpitämään terveitä suhteita. Yritä myös oppia kuuntelemaan ja ymmärtämään toisia ihmisiä. Toisten ihmisten ymmärtäminen lähtee aina itseymmärryksestä.
Anna itsellesi aikaa, mutta hyväksy tosiasiat ja kohtaa ne. Tunteiden ja itsesi kohtaaminen sellaisena kuin olet, johdattaa sinut vapautumiseen.
Itsensä rakastaminen koostuu oman olemassaolon tärkeydestä, merkityksellisyyden kokemisesta ja omien tarpeiden huomioimisesta. Omat rajat ja niistä kiinni pitäminen, auttavat itsensä huolehtimisessa.
Sinulla on oikeus tunteisiisi ja tunteesi auttavat sinua tuntemaan itsesi paremmin.
Parhain terveisin,
Virpi