Tämä postaus sisältää Hyväksy heikkoutesi -yksinkertaisen harjoituksen. Se löytyy artikkelin lopusta. Sitä ennen on tärkeää tietää yksi asia.
Hyväksytkö heikkoutesi?
Heikkoudethan ovat subjektiivisia. Kaikenlisäksi elämme maailmassa, jossa ikäänkuin pakkomielteisesti eliminoimme heikkoutemme mieluummin kuin omaksuisimme ne.
Älkäämme olko kuitenkaan niin ankaria itsellemme. Jokainen meistä on ”prosessissa” tavalla tai toisella.
Hyväksy ”heikkoutesi”
Jos esimerkiksi olet introvertti, ei ole mitään syytä työntää itseäsi olemaan sosiaalinen vain siksi, että sitä odotettaisiin sinulta. Tai jos muut sanovat, että sinun pitäisi olla enemmän jotain, (kuten ”ulospäinsuuntautunut/puhelias tms.) kuin todellisuudessa oletkaan.
Varsinkin jos se tyyli ei ole sinua. Pikemminkin se on jotain, josta et edes välitä. Jätä silloin väliin!
Introverttinä tiedän, miten siihen suhtaudutaan. Toisinaan kovin hanakasti ymmärtämättä, että sosiaalisuus imee toiset kuiviin ja lepoa kaipaa itse kukin.
Introverttinä itse en esimerkiksi saa energiaa sosiaalisista kanssakäymisistä, vaan päinvastoin. Kuitenkaan se ei missään nimessä tarkoita sitä, etteikö introna ihminen voisi olla sosiaalinen. Tottakai voi. Introvertitkin tykkäävät kommunikoinnista, eikö?
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Löydä voimavarasi – avain onnellisempaan elämään
Epämukavuuden välillä on ero
Tästä päästäänkin siihen, että epämukavuuden välillä on tietty ero – ero on siinä, että voi olla epämukava olo ja haluaa silti tehdä jonkin asian – kun taas voi olla epämukava olo, eikä todellakaan halua tehdä jotakin asiaa. Kuulostaako sinun korvaasi järkevältä?
Tämä on niin tärkeää huomata, koska muuten helposti voi lähteä suorittamaan, miellyttämään tai muuten vaan toimimaan kuin ”pakon sanelemana”.
Kohtaa pelkosi siis vain silloin, kun homma kuuluu kategoriaan 1. Eli vain, jos tekeminen on jotain, jota haluat, vaikka se tuntuisi epämukavalta.
En todellakaan suosittele kenenkään tekemään asioita, joita ei missään nimessä edes halua tehdä. Erota siis nämä toisistaan. Tee siis asioita, joita haluat. Nimittäin vain silloin tekeminen antaa sinulle sen täyttymyksen tunteen.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Kun ”en jaksa enää” on arkipäivää
Pohdi ensin, haluatko hyväksyä heikkoutesi.
Aina valinnan paikassa, tässäkin kohtaa, pohdi ensin haluatko hyväksyä heikkoutesi. Haluatko käsitellä niitä?
Voit tehdä sen vaikka näiden kysymysten kautta:
Haluanko oikeasti tehdä tämän, vaikka se tuntuu jotenkin epämukavalta?
Tuntuuko tämä epämukavalta, koska en halua tätä, vai koska se jännittää.
Pelottaako minua tehdä tämä siksi, että koen oloni pakotetuksi? Pelottaako tämä minua siksi, että pelkään sen seuraamuksia?
Tämän tunnistaa myös siitä, että tunne epämukavuudesta ”laukeaa” pois hyvinkin pian, jos epämukavuus johtuu muusta kuin siitä, ettet halua tehdä sitä. Epämukava olo jatkuu, jos ”halu ei ole mukana”.
”Hyväksy heikkoutesi” -harjoitus
Tee seuraava harjoitus halutessasi. Kuuntele itseäsi ja toimi sen perusteella.
Tämä varsin yksinkertainen ”Hyväksy heikkoutesi” -harjoitus auttaa sinua näkemään, kuinka ”heikkoudet” voi olla sinulle hyödyllisiä. Voit siis vapaasti valita, haluatko käsitellä ”heikkouksia” vai et.
3 ”heikkoutta” tai ”omituisuutta” itsestäni ovat:
(Esimerkki: 1. erityisherkkyys 2. ainaiset ongelmat & epäonnistuminen 3. sata rautaa tulessa, mutta mikään ei valmistu)
Luettele kaksi tilannetta, joissa tämä piirre voi olla sinulle hyödyksi tai palvella tarkoitusta. (Ole luova!)
(Esimerkki: Erityisherkkyys – 1. läsnäoleminen helppoa, voi hyödyntää monessa eri asiassa. 2. itsensä kehittäminen. Ainaiset ongelmat & epäonnistuminen – 1. ongelmanratkaisutaito 2. positiivinen asenne elämään ja muiden kannustus. Sata rautaa tulessa, mutta mikään ei valmistu – 1. organisointi ja suunnitelmallisuus 2. luovuus ja aikaansaavuus.)
Tehtyäsi tämän, mieti sitten:
Mitä olet oppinut itsestäsi tekemällä tämän harjoituksen?
______________________________________
Mitä olit mieltä tästä postauksesta? Oliko se sinulle hyödyllinen?
Kerro kommenteissa, mitä ajatuksia tämä sinussa herätti! Vaihdetaan ajatuksia.
Parhain terkuin, Virpi
Seuraa myös: Blogit.fi