Itsestäsi Huolehtiminen-Tehokkaat Self-Care-Rutiinit Äideille

Itsestäsi Huolehtiminen: Tehokkaat Self-Care-Rutiinit Äideille

Itsestäsi huolehtiminen on sitä, että laitat itsesi etusijalle

Äitiys on ihanaa, mutta se voi myös olla haastavaa ja kuluttavaa. Siksi on äärimmäisen tärkeää varata aikaa itselleen ja omille tarpeilleen. Itsestä huolehtiminen on sitä, että laitat itsesi etusijalle. Näin voit huolehtia myös muista paremmin.

Äitiyden myötä moni asia voi muuttua ja huomaamatta myös omat tarpeet jäädä sivummalle. Itsestä huolehtiminen voi joutua taka-alalle ja asiat kasaantuvat. Tiedän sen kokemuksesta.

Vastikään myös törmäsin kuvaamaani videoon käydessäni läpi vanhan tietokoneen saloja. Se oli niihin aikoihin taltioitu, kun lapsi oli puolitoista vuotias.

Kuvittele se hetki, kun näet menneisyyteesi videon kautta.

Minun videon taustalla oli sotkuinen koti. Seitsemän tiskaamatonta astiaa oli minulle shokki ja kuvasin sitä todisteeksi tuolle videolle. Tässä korostuikin ent.perfektonistin asenne ja täydellisyyden tavoittelu.

Myös tilan puute ahdistus oli käsin kosketeltavaa ja sitä siinä videolla marmatin. ”Haluan isomman asunnon, tila ei riitä, mutta mies on eri mieltä!” Tuskailin omaa elämääni ahdistusten kanssa. Ja näin jälkikäteen, miten pienillä teoilla olisinkaan voinut saada asiat paremmalle tolalle.

Nautin äitiydestä täysillä, mutta taustalla ja piilossa oli näkyvillä tuo sisäinen epäjärjestys. Ja tämä oli vasta alkusoittoa.

Itsestäsi huolehtiminen ja rutiinit

Tämän tarinan siivittämänä ajattelin, että jaan muutamia tehokkaita self-care-rutiineja, jotka olisin itsekin halunnut osaksi arkea silloin 11v. sitten. Itsestä huolehtiminen on asia, johon kannattaa panostaa ajoissa.

Onneksi tänä päivänä asiat on reilassa ja rutiinit ovat aivan ehdoton mun elämässä. Kannatan niitä, koska ne tuo päiviin paljon hyvää, kuten ryhtiä, turvaa, selkeyttä, järjestystä, helppoutta…

Ottakaamme mallia lasten kasvatuksesta, kun rutiinit ovat se arjen ja elämän punainen lanka. Ei sitä raaski jättää pois aikuisenakaan. Kyllä rutiineista voi aina joustaa, mutta ne on minusta sen kokonaisuuden ydin.

Tässä muutamia tehokkaita self-care-rutiineja, jotka auttavat sinua voimaan paremmin ja löytämään tasapainon arjen kiireiden keskellä. Kokeile ja löydä sopivia tapoja osaksi päivittäistä elämääsi.

”Huolehdi itsestäsi ja voi paremmin.”

Itsestä huolehtiminen-self-care

Itsestäsi Huolehtiminen-Tehokkaat Self-Care-Rutiinit Äideille

1. Aamuinen Mindfulness-harjoitus:

Aloita päiväsi rauhallisesti ja tietoisesti. Viisi minuuttia aamulla hiljentymiseen auttaa luomaan myönteisen sävyn päivälle ja antaa voimaa kohdata päivän haasteet. Itse aloitan jokaisen päivän omalla rutiinillani. Aamulla kannattaa siis tehdä jotakin, joka on sinulle tärkeää ja josta saat voimaa. Tämä on tehokas tapa ja itse olen saanut sen kautta suurimman muutoksen arkeeni.

2. Liikunta:

Liikunta vapauttaa endorfiineja ja auttaa pitämään mielen ja kehon terveinä. Säännöllinen liikunta tuo energiaa ja auttaa jaksamaan arjen kiireissä. Liikunnan ei tarvitse olla ”hikijumppaa” tai ”salitreeniä”, vaan sen voi helposti sopeuttaa osaksi päivää, kuten tanssi siivotessa, kulje huoneesta toiseen hyppien -tai isoilla askeleilla, vie roskat juosten (paitsi talvella), tee haarahyppyjä tv:n katselun lomassa, istu ja nouse keittiön tuolilta muutaman kerran. Se voi olla mitä vain, mitä ikinä keksitkään. Liikunnan kuuluu olla hauskaa ja siksi se kannattaa tehdä itselle mieluisalla tavalla.

3. Luovuus hetki:

Anna luovuutesi kukoistaa. Luovat harrastukset tarjoavat paitsi rentoutumista myös mahdollisuuden ilmaista itseäsi ja löytää uusia voimavaroja arkeen. Kun pidät säännöllisesti luovan hetken, annat myös aivojesi levähtää kaikesta aivoja kuormittavasta. Luovuus on myös tunteiden purkuun testatusti toimiva menetelmä.

4. Sosiaalinen tuki:

Ympäröi itsesi rakastavilla ja tukevilla ihmisillä. Ystävät, perhe ja tukiverkosto auttavat jakamaan taakkoja ja tuovat iloa elämään. Kaikilla ei kuitenkaan ole tukiverkkoa. Sellaisen voikin löytää ammattilaisista, uusien harrastusten parista, somesta yms. Jollekin puhuminen on tärkeää ihan jo henkisen hyivinvointisi kannalta.

self-care

5. Pienet hemmotteluhetket:

Anna itsellesi lupa nauttia pienistä iloista. Hemmotteluhetket ravitsevat mieltäsi ja kehoasi, antaen sinulle voimaa ja energiaa arjen pyörteissä. Hemmottele itseäsi tavoilla, jotka tuovat sinulle jotain ”luksusta” arjen keskelle.

Mitä se voisi olla? Esimerkiksi. Lämmin suihku/ sauna+ jalkakylpy+ kasvomaski, valmiiden ruokien tilaus/ ravintola, elokuvateatteri/ kotona leffailta, peli-ilta ystävien kesken, shoppailu/ kirpputori reissu yms. Tai googleta ideoita kotona hemmotteluun suoraan tästä –> Itsensä hemmottelu kotona

6. Rajojen asettaminen:

Ole armollinen itsellesi ja aseta terveitä rajoja. Opettele sanomaan ei asioille, jotka kuormittavat sinua liikaa, ja priorisoi oma hyvinvointisi. Rajojen asettaminen ei ole aina helppoa, mutta se on hyvinvointisi kannalta hyvin oleellista. Jos et ole tottunut vetäään rajoja, se voi aluksi tuottaa syyllisyydentuntoa, mutta se menee kyllä ohi.

Käytä esimerkiksi näitä Nedra Glover Tawwabin menetelmiä: Jos joku seisoo liian lähellä sinua, voit sanoa: ”Astuisiko vähän kauemmaksi?”, Jos joku halaa tai kättelee sinua vastoin tahtoasi, voit sanoa: ”Minä mieluummin kättelen kuin halaan.”, Jos joku huutaa tai raivoaa sinulle, voit reagoida sanomalla: ”En enää keskustele kanssasi, jos vielä huudat.”, Jos joku pilkkaa sanomisia tai mielipiteistäsi, voit sanoa: ”Tuo oli ilkeä vitsi. Se loukkasi minua”, Jos joku avautuu elämästään ja tekemisistään sinulle sinun mielestäsi liian vuolaasti ja intiimisti, voit todeta: ”Tuo puheenaihe ei tunnu minusta mukavalta.”, Jos joku pyytää sinua illanviettoon, etkä halua mennä, voit todeta: ”Minun täytyy mennä tänään ajoissa kotiin.”.

Itsestä huolehtiminen ja rutiinit

Elämäsi muuttuu

Kun omistat aikaa ja vaivaa itsesi hyvinvoinnille, elämäsi muuttuu. Tunnet itsesi vahvemmaksi, tasapainoisemmaksi ja energisemmäksi. Pystyt olemaan parempi läsnäolija perheellesi ja nauttimaan jokaisesta hetkestä täysillä.

”Huolehtimalla itsestäsi rakkaudella ja myötätunnolla, voit kukoistaa äitinä ja ihmisenä.”

Toivottavasti näistä oli apua arjen keskelle!

Parhain terkuin, Virpi


Itsensä löytämisen työkirja-maksuton

Itsensä löytämisen työkirja

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart