Kotona Ahdistaa – Askeleita Kohti Rauhallisempaa Arkea

Kotona ahdistaa. Tuo lyhyt, mutta niin painava lause, joka tuntuu painavan syvälle sydämeen. Arjen kiireet, työpaineet, perheen odotukset – kaikki ne sulkevat minut näkymättömään, mutta tukahduttavaan kuplaan. Tuntuu, kuin jokainen hengenveto olisi taistelu ilmaa vastaan, ja jokainen askel eteenpäin tuntuu yhä raskaammalta.

Kotona Ahdistaa – Askeleita Kohti Rauhallisempaa Arkea

Voitko samaistua? Tuollaiselta voi tuntua silloin, kun kotona ahdistaa.

Mutta miten päästä tästä tunteesta eroon? Miten löytää se kauan kaivattu rauha ja tasapaino omassa kodissa?

Tunnista ahdistuksen lähteet

Ensimmäinen askel kohti muutosta on tunnistaa ahdistuksen juuret. Mikä aiheuttaa tämän tunteen? Onko se työn stressiä, perheen odotuksia vai sisäisiä paineita? Mistä kumpuaa se ahdistus, josta kärsit.

Rauha ja tasapaino ei tule sormia napsauttamalla, vaikka toki se olisi kaikkein ihanteellisin ratkaisu. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää oman ahdistuksesi syy.

Ahdistusta voi tuottaa lukuisat eri asiat. Vaikka ahdistus tunteena on normaali ja kuuluu elämään, ei sen silti ole tarkoitus vallata arkea. Ei ole tarkoitus, että kotona ahdistaa koko ajan.

Itse ymmärsin vasta terapian jälkeen, että ahdistukseen pätee sama kuin muihinkin tunteisiin: ”Älä välttele tunteitasi.”

Välttely ei siis kannata, sillä ahdistuksen juurisyyt jäävät silloin läpikäymättä. Sen vuoksi ensimmäinen askel on ehdottomasti tunnistaa oman ahdistuksesi lähde.

Käytä siihen siis kallisarvoista aikaasi.

Muista myös, että ahdistuksen jatkuessa kannattaa rohkeasti pyytää apua. Esimerkiksi terapia on avuksi monessa tilanteessa, myös tässä.

Luo tilaa itsellesi

Kun olet tunnistanut ahdistuksen lähteet, on sen jälkeen aika luoda tilaa itsellesi. Liikkeelle voi lähteä aivan perusasioista, kuten:

  • Anna itsellesi lupa hengittää ja olla.
  • Luo pieniä hetkiä, joissa voit olla läsnä itsellesi ilman ulkoisia paineita.

Omaa tilaa saa ympärillä olla. Voi olla, että äitinä se ei niin usein ole mahdollista kuin toivoisi, mutta usein asia on järjesteltävissä.

Kun luot hetkiä, jolloin voit kaikessa rauhassa olla läsnä itsellesi, ilman mitään ulkoisia häiriötekijöitä, niin silloin kykenet paremmin kuulostelemaan omaa oloasi, tunteitasi ja tarpeitasi.

Ihan pelkkä oleminen ja hengittäminen tietoisesti avaa tilaa rauhalle ja tasapainolle. Rauha ja tasapaino tarvitsevat tilaa, minne asettua.

Harjoita rentoutumista

Rentoutuminen voi tuntua vaikealta kiireisen arjen keskellä, mutta se on aika usein avain juurikin rauhan löytämiseen. Voit kokeilla erilaisia rentoutumistekniikoita, kuten joogaa, meditaatiota tai syvähengitysharjoituksia.

Kun olet luonut ensin itsellesi tilaa olla, niin siitä on hyvin luonnollista edetä rentoutumisen harjoittelemiseen. Itse olen saanut paljon apua juuri hengitysharjoituksista.


Saattaisit pitää myös tästä: Tietoisuus ja Hengitysharjoitukset: Avain Rentoutuneempaan Arkeen


Tee muutoksia ympäristössäsi

Kodin ympäristö voi vaikuttaa merkittävästi mielialaamme. Olet taatusti huomannut sen.

Se mitä kotona voi tehdä edistääkseen omaa hyvinvointia on tämä:

  • pieniä muutoksia ympäristöön
  • luodaksesi tilaa rauhalle ja harmonialle.

Siivoa ja järjestä tiloja, luo viihtyisiä nurkkia rentoutumiseen ja vähennä häiriötekijöitä.

Muista kuitenkin tehdä nämä asiat maltilla. Itselläni nimittäin lähti käsistä tuo kodissa muutoksien tekeminen.

Muistan, kun ahdistus oli pahimmillaan ja siirtelin huonekaluja, sisustelin, siivosin ja mitä vain kaikkea, jotta olo paranisi. Pakenin kuitenkin oikeasti sitä ahdistuksen tunnetta.

Hetkeksi helpotti, mutta pitkäaikaista helpotusta se ei koskaan tuonut, koska tein sitä aivan vääristä syistä. Se ei siis ole tämän tarkoitus, että välttelet tunteitasi, vaan että luot itsellesi mieluisan ympäristön, joka rauhoittaa.

Ole armollinen itsellesi

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, ole armollinen itsellesi. Muutos ei tapahdu hetkessä, ja matka kohti rauhallisempaa elämää voi olla mutkikas. Muista antaa itsellesi lupa ottaa aikaa ja edetä omassa tahdissasi.

Jokaiseen matkaan kuuluu poikkeuksetta pieniä takapakkeja. Niistä huolimatta ja vaikka kotona ahdistaisi tällä hetkellä, tiedän, että voit löytää tien ulos tästä tunteesta.

Se tunne ei ole ikuinen ja kaikki asiat tapahtuu aikanaan. Muutos alkaa pienistä askeleista ja valinnoista, jotka teet joka päivä.

Muistutus:

Ole lempeä itsellesi ja muista, että olet arvokas ja ansaitset elää rauhallista ja onnellista elämää omassa kodissasi.

Parhain terkuin, Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart