kotona olo ahdistaa

Kotona olo ahdistaa. Mikään ei auta, paitsi tämä –>

Viihdytkö kotonasi? Ei ole itsestään selvää, että omassa kodissaan viihtyy. Kotona olo voi ahdistaa. Se jos mikä, ei taatusti ole kivaa. Viihtyvyyteen yleensäkin, vaikuttaa monet asiat. Sisustuksellisten asioiden lisäksi, viihtyvyyteen vaikuttaa juuri henkinen, fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi. Jos ei voi hyvin, kotona oleminen voi alkaa pikkuhiljaa ahdistamaan.

Postaus sisältää kumppanuuslinkkejä, linkit merkitty (*) -merkillä

Kotona olo ahdistaa. Mikään ei auta, paitsi tämä –>

Kun kotona olo ahdistaa ja tuntuu, ettei mikään auta, niin kerronpa sinulle – Mikään ei auta paitsi tämä:

Kyky luoda syvä yhteys itseensä, tunnistaa ja hyväksyä omat tunteet, ja harjoittaa itsensä rakastamista. Näiden työkalujen avulla voit löytää rauhan ja tasapainon, mikä tekee kotona olosta miellyttävämpää.

No nyt voi kuulostaa jotenkin monimutkaiselta, mutta kuuntelepas vielä tämä:

Itsensä rakastaminen ja yhteyden luominen itseensä ei tarvitse olla monimutkaista, vaan se voi olla selkeää ja yksinkertaista kun on selkeä polku, jota kulkea. Tuon polun voit aloittaa saman tien vaikkapa tästä:

Ilmainen opas: Itsensä Rakastamisen MatkaOletko valmis aloittamaan matkasi kohti syvempää itsesi hyväksymistä ja rakastamista? Neljä avainaskelta, jotka auttavat sinua rakastamaan itseäsi enemmän.  [Lataa Ilmaiseksi]

tai vaihtoehtoisesti jatkaa lukemista, eli:

Mikä neuvoksi kun kotona olo ahdistaa?

Itsensä tunnistaminen ja hyväksyminen: Ahdistuksen taustalla voi olla häpeä, joka estää sinua nauttimasta omasta kodistasi. Itsensä hyväksyminen ja arvo on avain tähän.

Yhteyden vahvistaminen itseensä: Yhteys itseen on tärkeää, sillä se auttaa voimaan paremmin. Kun tunnet olosi arvokkaaksi ja hyväksytyksi omana itsenäsi, kotona olo tuntuu mukavammalta.

Tietoinen läsnäolo: Läsnäolo itselle ja oman ajan ottaminen ovat tärkeitä askelia kohti rauhaa. Arkisten asioiden äärellä voi löytää rauhan ja yhteyden itseensä.

Rakkaus itseä kohtaan: Itsensä rakastaminen ei ole vain sanoja – se on käytännön toimintaa, jossa opit huolehtimaan omasta hyvinvoinnistasi.

Rauhoittuminen ja hengittäminen: Hengityksen seuraaminen ja rauhoittuminen auttavat palauttamaan yhteyden itseesi, mikä voi lievittää ahdistusta ja parantaa viihtyvyyttä kotona.

Kun kotona olo ahdistaa ja tuntuu, ettei mikään auta.

Silloin kyse siis voi olla häpeästä ahdistuksen takana. Häpeä tuottaa ahdistusta ja häpeän vuoksi yhteys itseemme kärsii. Siksi yhteys on avain! (Tämä yhteys postauksen lopussa, scrollaa sinne, jos juuri se kiinnostaa)

Saattaa olla, että alamme suorittaa elämää. Avuksi näissä tilanteissa, on itsestään huolehtiminen ja yhteyden harjoittaminen.

Monet ovat olleet tyytymättömiä. Omaan kotiinsa ja kotona ollessaan. Mukaan lukien minä.

Muistan, miten rupesi ahdistamaan lisää, kun havahduin siihen, etten viihtynyt omassa kodissani. Mietin silloin paljon, miksi kotona olo ahdistaa? Kodissa itsessään, kun ei ole mitään vikaa. Enkä vain millään ymmärtänyt. (Silloin olisin toivonut kuulevani juuri tämän, mistä nyt itse haluan kertoa.)

Siellähän on ne ihmiset, joita rakastaa (siis kotona). Tavarat, joista pitää. Mutta jostain syystä ahdistus saattaa yllättää, eikä enää nauti kodista, kuten aiemmin.  Tämä kaikki voi tapahtua, kuin varkain. Pikkuhiljaa, kunnes huomaa oman olotilan muuttuneen.

Kotonahan kuuluu viihtyä, eikö totta? Kodissa tekemisen, on hyvä olla mukavaa ja rentouttavaakin.

Sinnehän voisi tehdä vaikka oman pienen rentoutumisnurkkauksen. Pieni kulma olohuoneesta (tai lastenhuoneesta), jossa on mukava tuoli, lämpimiä peittoja ja muutama tyyny. Itse hankkisin riippumaton (jos ei sellaista olisi), joka tarjoaa täydellisen paikan rentoutua ja nauttia hetkestä. *Riippumattoja löytyy monenlaisia ja ne voi tehdä sinun sisustuksesta entistäkin kutsuvamman.

Jopa vauvallani oli *nude riippumatto, jossa hän aina sikeästi nukkui ja tuhisi. Sellainen telineellä oleva vauvojen riippumatto. Oli kyse sitten hiljentymisestä tai rauhoittumisesta, oikea ympäristö auttaa. *Riippumattoja voi siis todellakin hyödyntää rentoutumisen tukena – se on kuin keinuva turvapaikka, jossa voi pysähtyä hetkeksi hengittämään.

On tärkeää löytää rauhoittumisen hetkiä. Ja muista, että on täysin normaalia tuntea ahdistusta, ja tukea on aina saatavilla. Kun luot itsellesi mukautuvan tilan, kuten vaikka juuri tuo rentoutumisnurkkaus ja ehkä jopa *riippumaton, voit nauttia rauhallisista hetkistä ja löytää tasapainoa arjessasi.

Palautua kaikesta siitä, mitä itselläsi olet pitänyt. Purkaa sitä askel askeleelta, tekemällä itsellesi tärkeitä asioita.

Kyllähän koti on se paikka, jossa voi olla kevein mielin ja puuhastella mukavia. Viettää aikaa ja tehdä arkisia askareita. Olla läsnä. Ilman, että ne kotihommat on pakkopullaa. Sellaista, jota pitäisi suorittaa.

(Koska ahdistaa)

Kotonahan on tarkoitus myös ihan olla vaan. Tekemättä mitään. Vai mitä ajattelet?

Itse ainakin veisin *riippumattoja ripustellen itseni matkalle olemisen ihanuuteen, koska ahdistus, ei sitä jaksa..


Ilmainen opas: Itsensä Rakastamisen MatkaAloita matkasi itsearvostukseen ja itsevarmuuteen. Tämä opas tarjoaa käytännön vinkkejä itsensä rakastamisen perusteista. [Lataa Ilmaiseksi]


Kotona olo ahdistaa

Ahdistus ja ahdistuneisuushan on normaalia. Siitä tulee epänormaalia silloin, jos se on jatkuvaa ja pysyvää. Sellaista Nonstop-ahdistusta. Millaista sinun ahdistus on?

Ahdistus, tuo epämääräinen paha olo. Pitkittyneessä ahdistuksessa on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen. Itsehoito on toki myös tärkeää, mutta esimerkiksi ahdistuneisuushäiriössä ammattiapu on aina tarpeen. Olethan matalalla kynnyksellä yhteydessä hoitavaan tahoon, jos ahdistus on jatkunut pitkään.

Ahdistus kotiin liittyen, voi ilmetä monella eri tavalla, kuten:

  • Olet harvemmin kotona (pakenet kotoa, koska kotona oleminen ahdistaa).
  • Kun olet kotona, teet taukoamatta jotain (,koska vältät ahdistuneisuutta).
  • Koet kodin ilmapiirin negatiivisena (ja se ahdistaa, koska et viihdy kotonasi).
  • Et ole koskaan tyytyväinen siihen, millainen kotisi on (pyrit täydellisyyteen ja sen vuoksi koet riittämättömyyttä).
  • Muokkaat kotiasi jatkuvasti (välttääksesi ahdistuksen kohtaamisen).
  • Suoritat asioita kotona ja tuntuu, ettet ole enää niin läsnä (ja mietit paljon, koska läsnäolo on oikeasti se, mikä ahdistaa, vaikka se on juuri se mitä tarvitsisit).

Häpeä ahdistuksen takana

Näiden ahdistavien tunteiden taustalla, on usein häpeä. Häpeä verhoutuu yleensä aina jonkun toisen tunteen, tai kokemuksen taakse. Häpeä on viheliäinen.

Häpeän tunnistaminen on voinut olla hankalaa, sillä se piiloutuu helposti, juuri ahdistuksen taakse. Häpeän saa esiin, menemällä itsensä äärelle. Tutkimalla itseään ja omia toimintamalleja.

Silloin ei auta muutto toiseen asuntoon, uusien tavaroiden ostelu tai sisustaisi jatkuvalla syötöllä. Nimimerkillä kokemusta on.

Eikä auta sekään, että odotat iltaan, jotta voit olla edes hetken rauhassa. (Tai noh, se auttaa selviämään seuraavaan iltaan. Huoh.)

Häpeään pääsee käsiksi –> seuraamalla omaa elämää. Niitä omia arkisia asioita.  Se ilmestyy yleensä tilanteissa, joissa koet ahdistusta. 

Häpeä taustainen ahdistus on sietämätöntä. Se on minun kokemukseni.

Prosessi häpeän kanssa tarvitsee aikaa. Tarvitaan yhteyttä ja rakkautta. Turvaa.

Nimittäin, häpeä on kuin liimaantunut meihin, jotta se voisi huudella meille omia mielipiteitään, kuten: 

  • Katso nyt mitä olet jättänyt tekemättä. 
  • Etkö tuon parempaan pysty.
  • Oletko tosissasi? Yritä edes! 
  • Kaikki näkee, millainen oikeasti olet.
  • Tee enemmän, niin kelpaat.
  • Ei riitä, lisää.
  • Olet ihan yksin, ei sinua kukaan auta.

Mikä neuvoksi?

  1. Tunnista ajatuksesi, tunnista huuteleva häpeä, joka on mahdollisesti ahdistuksen takana.
  2. Sano sille suorat sanat ja käske se pois. (tarvitset turvallisen tilan ahdistuksen kanssa olemiseen)
  3. Älä puhu sille mitään muuta (koska tarvitset turvallisen tilan ahdistuksen kanssa olemiseen), älä siis rupea sen keskustelukumppaniksi (paitsi jos sinulla on turvallinen tila, eli yhteys itseen tai muihin.)
  4. Anna sen olla, äläkä kuuntele enempää. (paitsi jos sinulla on turvallinen tila, eli yhteys itseen tai muihin.)
  5. Käy totuuden äärelle (fokus totuuteen), joka on:
  • Olet arvokas omana itsenäsi.
  • Sinun ei tarvitse tehdä mitään kelvataksesi.
  • Kaikki mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä, se riittää.
  • Pystyt ajattelemaan itsestäsi positiivisesti.
  • Et ole yksin.
  • Olet turvassa.
  • Mitään pahaa ei tapahdu.
  • Sinun ei tarvitse kantaa vastuuta kaikesta.
  • Sinulla on lupa hengähtää ja ottaa aikaa –> itsellesi!

Ilmainen opas: Itsensä Rakastamisen MatkaOletko valmis aloittamaan matkasi kohti syvempää itsesi hyväksymistä ja rakastamista? Neljä avainaskelta, jotka auttavat sinua rakastamaan itseäsi enemmän. [Lataa Ilmaiseksi]


Muista siis kokeilla ja muistuta itseäsi:

  • Olet arvokas omana itsenäsi.
  • Sinun ei tarvitse tehdä mitään kelvataksesi.
  • Kaikki mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä, se riittää.
  • Pystyt ajattelemaan itsestäsi positiivisesti.
  • Et ole yksin.
  • Olet turvassa.
  • Mitään pahaa ei tapahdu.
  • Sinun ei tarvitse kantaa vastuuta kaikesta.
  • Sinulla on lupa hengähtää ja ottaa aikaa –> itsellesi!

Yhteys

Yhteys itseen on voimavara. Sen avulla kaikki ratkeaa.

Yhteys on avain vapauteen.

Olemme syntyneet yhteyteen. Meillä on luontainen tarve muodostaa yhteys. Yhteys ihmiseen. 

Ilman yhteyttä, olemme kuin pelkkä kuori. Mutta kuten ymmärrät, emme ole vain kuori. Emme ole vain pala lihaa, olemme muutakin. Niin paljon muutakin.

Me saamme rakkautta, me voimme rakastaa. Me saamme olla vapaita.

Meitä ei ole luotu tänne olemaan yksin, vaan olemaan yhdessä. Yhdessä itsemme ja toistemme kanssa. Ja rakkautta on se, että rakastamme, vaikka emme kokisi ansainneemme sitä.

Itsensä rakastaminen, siitä kaikki alkaa. Yhteys itseen, on ensisijainen yhteys. Vasta sen jälkeen, voi tulla yhteys muihin ihmisiin.

(tämä ahdistus voi blokata yhteyden itseesi ja saattaa saada sinut ikään kuin ”jumittamaan” ahdistuksessa.. tiedän, se on kärsimystä.. )

Jos läsnäolo on esimerkiksi hankalaa, tässä voi olla yksi syy. Jos yhteys itseen ei ole vahva, läsnä oleminen, on verrattain vaikeaa. Jos itsetunto on kolhiintunut, se vaikuttaa olotilaasi.

Itseensä yhteyden luominen ja vahvan pohjan ylläpitäminen, kasvattaa omanarvontuntoa. Omanarvontunto on kaiken perusta. Ihmisarvo on se, joka määrittää, mitä itsestäsi ajattelet. Se on itsetuntosi pohja.

Mitä siis ajattelet itsestäsi?

Oletko arvokas ja tärkeä itsellesi? Vaalitko suhdetta itseesi? Pidätkö huolta itsestäsi? Nämä kaikki kertoo, sinun ajatuksesi itsestäsi.

Kuten tiedät, rakkauteen kuuluu hyväksyntä ja hyväksyntä edellyttää armollista suhtautumista itseensä.

Aina se ei ole helppoa, mutta tarvitseeko sen sitä ollakaan. Eikö elämä ole kasvamista ja uuden oppimista. Helpompaa se on joka tapauksessa kuin eläminen jatkuvan ahdistuksen kanssa. Tiedät sen kyllä..

Voisiko ehkä kuitenkin todeta, että armollinen suhtautuminen itseensä ei oikeastaan ole sen vaikeampaa kuin mikä tahansa muu tekemäsi asia.

Kaikki me olemme joskus vaikeissa ja haastavissa elämäntilanteissa. Kaikki me tarvitsemme apua ja omaa aikaa joskus.

Yhteyden ylläpitäminen ja siihen panostaminen kuitenkin kannattaa. Aina.

Yhteyden luominen ja tietoinen läsnäolo

Yhteyden luominen on läsnäoloa itselle. Läsnäolo on itsensä seurassa olemista. Rauhoittuminen ja oman ajan ottaminen on ensiaskel takaisin yhteyteen.


Ilmainen opas: Itsensä Rakastamisen MatkaAloita matkasi itsearvostukseen ja itsevarmuuteen. Tämä opas tarjoaa käytännön vinkkejä itsensä rakastamisen perusteista. [Lataa Ilmaiseksi]


Kotiäitiys vie helposti meidät äärirajoille. Oman ajan ottaminen ei ole niin helppoa. Se voi olla hankalaa jo ihan olosuhteiden vuoksi.

Itsensä kanssa olemisen ei silti tarvitse olla ”täysin ilman lasta tapahtuvaa”. On mahdollista harjoittaa yhteyttä, myös kotiäitinä. Metelinkin keskellä.

Ja jos tuntuu, että ajatuskin on mahdoton, sitä suuremmalla syyllä kannustan panostamaan tietoiseen läsnäoloon. Sen ei tarvitse tuntua sen kummallisemmalta. Se voi olla ihan vain arjen lomassa tapahtuvaa itsensä kuuntelua.

Fokuksen siirtäminen ulkoisista tekijöistä –> sisäisiin.

Voi vaikka aloittaa seuraamalla omaa hengitystä.

Nyt tässä hetkessäkin, voit vain olla ja keskittyä.

  • Omaan hengitykseesi.
  • Hengität sisään ja lasket samalla neljään. Pidätä hengitystä ja sitten laske hengitys ulos.
  • Kuulostele, miltä itse hengittäminen sinusta tuntuu.
  • Huokaisepa: VEDÄ OIKEIN SYVÄÄN ja PUUSKAUTA KUNNOLLLA ULOS.
  • Vielä kerran: SISÄÄN ——- JA ULOS ——
Yhteys ja tietoinen läsnäolo ei ole mikään eriskummallinen meditointi tuokio. Et tarvitse siihen tutkintoa harjoittaaksesi itseäsi.

Keskity itseesi

Se on tavallista olemista. Kuunnellen muiden sijasta –> itseä. Keskittymällä muiden sijasta –> itseen.

Ihmiset eivät katoa ympäriltäsi, vaikka keskittyisit minuutiksi omaan hengitykseesi. Tai vaikka sulkisit silmäsi minuutiksi ja katsoisit, onko jotain ikävää päässyt tapahtumaan. Tuskin.

Kun aktivoit aistejasi yksi kerrallaan, pääset nykyhetkeen käsiksi.

Jos olet se kuuluisa kiireinen kotiäiti, voit esimerkiksi katsella lapsiasi, kun he syövät kanssasi. (tai sitä yhtä ainoaa lasta, kuten minä) Katsella vain. Samalla keskität tietoisesti fokuksen omiin ajatuksiisi. Siihen, että mitä ajatuksia heidän katseleminen sinulle tuottaa juuri nyt?

Toinen esimerkki, kun syöt (lasten kanssa tai ilman), mitä maistat ja haistat juuri nyt? Miltä pureskelu juuri nyt tuntuu? Miltä ruoka juuri nyt maistuu? Kuulostele itseäsi nykyhetkessä.

Jos et pääse käsiksi näihin ajatuksiin, vaan läpi puskee tunteet, kuten tuntuu vain pahalta. Tuntuu ahdistavalta. Harmittaa. Itku on kurkussa.

Se ei haittaa. Silloin yhteys itseesi on tuon olon kuuntelemista. Sen olon tuntemista. Niiden ajatusten hyväksymistä. (muista, että tarvitset turvallisen tilan ahdistuksen kanssa olemiseen)

Kokemuksesta tiedän, että jos kotona olo ahdistaa ja ahdistus on pitkälle edennyt, ei kotikonstit auta. Toisen ihmisen fyysinen läsnäolo, on silloin se ensiaskel, eli turvallinen tila ahdistuksen kanssa olemiseen, jotta voit oikeasti tuntea itsesi kanssa ne tunteet, joita ehkä juuri nyt pakenet. Avun pyytäminen ja avun vastaanottaminen on oikeasti tärkeää.

Tämä on myös hyvä keino tiedostaa omaa tilannettaan. Nimittäin itsehoitokeinot tepsivät, jos tilanne on normaalin rajoissa. (Jos ne eivät tepsi, ole matalla kynnyksellä yhteydessä hoitavaan tahoon)

Nämä keinot, ovat silloin ylläpitäviä ja vahvistavia.


Ilmainen opas: Itsensä Rakastamisen Matka Oletko valmis aloittamaan matkasi kohti syvempää itsesi hyväksymistä ja rakastamista? Neljä avainaskelta, jotka auttavat sinua rakastamaan itseäsi enemmän. [Lataa Ilmaiseksi]


Harjoita yhteyden luomista ja tietoista läsnäoloa omassa arjessasi. Silloin, siitä muodostuu tapa, joka on sinun hyvinvointiasi ylläpitävä elämäntapa.

Pidetään itsestämme huolta, niin jaksamme paremmin. Itsestä huolehtiminen on osa arkea ja osa perus elämänhallintaa.

Meillä on vastuu itsestämme ja vastuu omasta hyvinvoinnista. Se on hyvä ja positiivinen asia, joten vahvista itseäsi tänäänkin.

Miten vahvistat itseäsi tänään? Katso peiliin ja kerro itsellesi, kuinka tärkeä olet.

Parhain terkuin, Virpi


Ilmainen opas: Itsensä Rakastamisen MatkaAloita matkasi itsearvostukseen ja itsevarmuuteen. Tämä opas tarjoaa käytännön vinkkejä itsensä rakastamisen perusteista. [Lataa Ilmaiseksi]

Lue myös: Kun aika ei riitä ja ahdistaa –> Tästä on kyse

**Kumppanuuslinkki. Linkin klikkaaminen ei tuo minulle tuloja eikä aiheuta sinulle kuluja, joten voit rauhassa tutustua tuotteeseen. Ostaessasi tuotteen linkkini kautta saan siitä rahallisen korvauksen. Suosittelen vain niitä tuotteita, joista minulla on omakohtainen kokemus tai johon itse uskon. Mielipiteet tässä postauksessa ovat siten omiani.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart