Koetko rakkautta silloin, kun joku tarvitsee sinua? Kyse voi olla tästä

Kyse voi silloin olla läheisriippuvuudesta.

Entäpä, huolehditko muiden tarpeista omien tarpeidesi kustannuksella tai vähätteletkö omia tarpeitasi? Vai tuntuuko kenties siltä, että olet kadottanut itsesi? Koetko olevasi hukassa, jos olet yksin?

Jos koet rakkautta silloin, kun joku tarvitsee sinua -> kyse voi olla tästä

Joskus tällaisessa tapauksessa, kyse voi siis olla läheisriippuvuudesta. Itselläni meni aikaa, kunnes omalla kohdallani havahduin tuon tunnistamiseen.

Sattumalta elämä kuljetti eteeni artikkelin läheisriippuvuudesta. Eikä aikaakaan, kun tapasin erään henkilön, jolla oli omaa kokemusta samasta asiasta.

Läheisriippuvuuden tunnistaminen oli itselleni avainasemassa, kun kävin läpi omaa syvempää prosessia. Oikeastaan jopa ajattelen, että ilman sen nousemista ymmärrykseeni, olisin melko varmasti samassa oravanpyörässä edelleen.

Tämän takia haluan omalta osaltani lisätä tietoisuutta siitä, että kyseessä on varsin yleinen juttu.

Läheisriippuvuuden tunnistaminen

Itse en pidä läheisriippuvuutta tautina tai sairautena. (Muutamia vuosia sitten se ei ollut sitä & tätä nykyä ilmeisesti määritelty uudelleen, joten tiedä häntä..)

Lähisriippuvuuden kautta on kuitenkin helppo ymmärtää itseänsä ja omaa käyttäytymistänsä. On helpompi kohdata ja hyväksyä asiat, kun ne nimetään johonkin muotoon.

Oletko siis koskaan ajatellut, että saattaisit olla läheisriippuvainen?

Jos tunnistat itsesi seuraavista, saattaa ongelmasi johtua läheisriippuvuudesta:

  • Koet velvollisuutta auttaa muita.
  • Koet ahdistusta ja sääliä muiden auttamisesta (, jonka vuoksi käyttäydyt haluten saada tahtosi läpi.)
  • Tunnet häpeää ja syyllisyyttä, sekä koet arvottomuutta (, jonka tähden siedät huonoa kohtelua, saadaksesi pitää kiintymyksen toiseen ihmiseen.)
  • Ajaudut kerta toisensa jälkeen huonoihin ihmissuhteisiin, jotka saavat sinut voimaan pahoin. Etsitkin rakkautta ihmisiltä, jotka eivät pysty rakastamaan sinua.
  • Olet taipuvainen riippuvuuksiin, kuten; työnarkomania, alkoholismi, huumeet, ylensyönti.
  • Odotat kiitosta suorituksistasi ja pyrit täydellisyyteen, joka saa sinut pelkäämään tekeväsi virheitä.
  • Pelkäät tulevasi hyljätyksi, jos et ole tarpeellinen.
  • Elämäsi ajautuu usein kaaokseen ja kriisiin, sillä elämä tuntuu tyhjältä ilman näitä.
  • Koet itsesi syylliseksi lähes kaikkeen, muidenkin virheisiin. Näin tunnet itsesi painostetuksi ja syytät muita omasta tilanteestasi.
  • Olet riippuvainen muiden tunnetilasta ja herkästi aistit muiden tunnetiloja, jotka vaikuttavat elämääsi haitallisesti.
  • Et tiedä omia tarpeitasi ja kohdistat energiasi toisen ihmisen ongelmiin ja olet huolehtija. Yleensä läheisriippuvaiset ovatkin hoitoalalla.
  • Koet epävarmuutta, olet pelokas ja takertuva. Yrität miellyttää toisia ja toisten tarpeet usein ohjaavatkin sinua.

Läheisriippuvuus, vahvuuteen sairastuminen:

Läheisriippuvuuden toinen ääripää on vahvuuteen sairastuminen. Tällöin ihminen on kontrolloiva, vakava ja hallitseva. Vahvuuteen sairastuva vaatiikin itseltään täydellisyyttä ja on aina järkevä.

Hän uhraa elämänsä toisille ja kantaa vastuuta toisista, mutta ei omasta hyvinvoinnistaan. Hänellä on usein pakonomainen tarve huolehtia ja auttaa.


Sinua saattaa kiinnostaa myös: Merkitys ja hetkessä eläminen


Tie toipumiseen käy kohtaamisen kautta

Jos tunnistat itsessäsi läheisriippuvuuden, se on ensimmäinen askel. Toinen erittäin merkittävä asia on se, että ratkaisun avaimet omaan tilanteeseen ovat käytettävissä vasta sitten, kun läheisriippuvainen ymmärtää myös sen, että hän on itse valinnut osansa.

Voi kuulostaa jyrkältä, mutta näin se menee. Ei siis kannata ajatella, että miksi minulle aina käy näin. Se ei johda mihinkään ratkaisuun, vaan saa pysymään oravanpyörässä.

Kun siis ymmärrät ja heräät siihen, miksi oikein suostut sellaiseen kohteluun ja rooliin, voit ottaa omiin käsiisi avaimet. Sitten voit matkata kohti parantumista.

Kun kohtaat omat pelkosi ja käsittelet niitä, pääset kiinni tasapainoiseen elämään ja terveeseen itsetuntoon. Itsensä ja omien asioiden kohtaaminen on avainasemassa eheytymisen tiellä. Ja on tärkeää muistaa, että läheisriippuvuuden kokemisessa ei ole mitään hävettävää.

Mistä läheisriippuvuus johtuu?

Läheisriippuvuus tulee nimittäin usein hylätyksi tulemisen pelosta. Ja sillehän sinä et voi mitään.

Saatat pelätä jääväsi yksin, kokemiesi traumaattisten tapahtumien johdosta. Syyt ovat lähes aina lapsuudessa.

Läheisriippuvuuden taustalla voi olla hylätyksi tulemisen kokemuksia lapsuudesta. Turvattomuutta, rohkaisun puutetta, kenties päihdeongelmaa tai vanhempien liialliset/puutteelliset vaatimukset.

Taustalla voi olla siis vaikka mitä. Sen vuoksi jokaisen on käytävä läpi omat kokemuksensa.

Jo lapsena voi tulla epävarmuus omasta kelpaavuudesta ja siitä, riitätkö sinä sellaisenaan. Tämä taas käynnistää turvan ja hyväksynnän haun, joka voi ilmetä juuri läheisriippuvuutena.

No entäpä jos tunnistaa läheisriippuvuuden itsessään, mitä pitäisi huomioida?

Huomioi nämä tahtoessasi eroon läheisriippuvuudesta:

  • Etsi sellaisista ihmisistä seuraa, joita sinun ei tarvitse hoitaa, vaan joiden kanssa voit jakaa asioitasi.
  • Puhu omista tunteistasi ja toiveistasi ja ilmaise ne suoraan. Miltä sinusta tuntuu, mitä tarvitset ja ajattelet, mitä toivot ja haluat.
  • Opettele sanomaan ei. Kaikkeen ei tarvitse suostua. Ole terveellä tavalla itsekäs ja vähennä vastuutasi.
  • Anna itsellesi lupa tunteisiisi ja opettele hyväksymään ne.
  • Et voi ratkaista muiden ihmisten ongelmia, etkä ole vastuussa toisten tunteista tai hyvinvoinnista, hyväksy se.
  • Et voi jatkuvasti aistia toisten ihmisten tunnetiloja ja arvailla mielialaa. Sen sijaan keskity omiin tunteisiisi ja mielialaasi.
  • Et voi muuttaa toisia ihmisiä sellaisiksi kuin haluat, hyväksy sellaisenaan itsesi ja muut.

Tähän artikkelin loppuun, laitan linkin videoon, joka varmasti kiinnostaa sinua. Kyseessä on Tommy Hellsten instituutin video: Ihminen tavattavissa – Läheisriippuvuus

Silloin kun on epävarma, voiko kyse tosiaan olla tästä, asia kannattaa selvittää. Välttämättä kohdallasi ei ole kyse läheisriippuvuudesta, mutta voi myös olla, että näin onkin, vaikket vielä olis täysin varma.

Saat videosta lisää tietoa ja näkökantaa läheisriippuvuuteen ja sen ilmenemiseen. Videoon pääset tästä: Ihminen tavattavissa – Läheisriippuvuus

Paljon voimia sinulle, joka kamppailet näiden asioiden äärellä. Muista, että olet arvokas ja tärkeä. Sinun elämälläsi on merkitys ja tarkoitus. Joskus asioiden kohtaaminen ja käsittely vie paljon aikaa, eikä se haittaa. Kaikilla meillä on omat kipumme.

Voimme kuitenkin olla toistemme tukena silloin, kun elämän myrskyt kohtaavat ja tuntuu, ettei enää jaksa. Vertaistuki antaa voimaa jaksaa. 

”Elämän pienet sirpaleet,

ei ne ole kadonneet…” 

Voimia sinulle! Terkuin,

Virpi

 


arvoanalyysi työkalu- blogikirjoitus


 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart