9 syytä, joiden vuoksi et löydä elämäntehtävääsi

9 kohdan lista oman jutun etsijälle. Oletko joskus miettinyt, miksi et löydä omaa elämäntehtävääsi?

Listaan sinulle ne asiat, jotka kohtaat väistämättä, kun etsit omaa elämäntehtävääsi. En ole vielä ainakaan tavannut yhtään ihmistä, joka olisi näiltä välttynyt. Tarkoitan sitä, että kun etsit sitä omaa juttuasi, eikä sitä tunnu löytyvän, syy voi olla joku näistä.

Listaankin sinulle nämä 9 tärkeintä asiaa, jotka sinun tulee tietää. Ja jotka voivat olla esteenä etsimisesi aikana.

Käydessäsi listan läpi –> tiedät heti mistä saattaa kiikastaa kohdallasi.

9 asiaa, jotka sinun tulee tietää etsiessäsi omaa elämäntehtävääsi

 

1. Itsetunto

Ennenkuin lähdet syvemmälle elämäsi tarkoitusta tarkentamaan, on hyvä ottaa huomioon, että:

Itsetunto määrittelee paljon sitä, mitä etsit… ja sen, löydätkö sitä.

Ota siis selvää itsetunnostasi.

Tässä 4 nopeaa vinkkiä sen tarkkailuun, mitä itsestäsi ajattelet: 

 • Kuuntele mitä sanot itsellesi
 • Haasta itseäsi puhumaan itsellesi. Teetkö sitä?
 • Vaihda puheita itsestäsi.
 • Tee luettelo positiivisista asioista itsestäsi. Onko se helppoa? Miltä tuntuu ajatella hyviä asioita itsestä. (Jatkohyödynnä listaa –> Pidä se helpossa paikassa, jotta voit lukea sen silloin, kun negatiivisia asioita pulpahtaa mieleen. Tai laita vaikka esille se niin, että näet päivittäin ihanat puolesi.)

Jos itsetuntosi ei ole sellainen kuin toivoisit, on itsetunnon kehittämiseen ja vahvistamiseen monta keinoa.

Ei siis missään nimessä kannata jäädä murehtimaan, jos itsetunto ei ole kovin hyvällä tolalla. Sen sijaan kannattaa panostaa itseensä ja aloittaa itsensä vahvistaminen heti. Oman jutun löytyminen voi olla tämän askeleen päässä.

 

2. Mielen vapaus

On tärkeää huomioida onko ajatuksesi linjassa sen kanssa, mitä etsit. Tällä tarkoitan sellaista mielen vapautta, joka ei ole sinua vastaan.

Jos etsit elämäsi tarkoitusta & tehtävää, mutta mielesi saa sinut usein pois polulta, et pääse löytämään sitä. Oman merkityksen ja tehtävän löytämiseen tarvitsee vapautta mielen alueella.

Tarkkaile siis, ettei omat ajatuksesi ole esteenä tehtävän löytämiselle. Henkinen hyvinvointi on erityisen tärkeää.

Jos tavan menetelmät eivät auta sinua tasapainoon, tai koet esimerkiksi masennusta, on hyvä hakeutua avun piiriin. Mielen alueen ongelmissa ei elämäntapavalmentajat auta, sillä heidän tukitoimet kohdistuvat kevyempiin elämäntapamuutoksiin. Nämä sopivatkin siis sinulle, joka tarvitset vain hienoista ohjausta ja tukea, löytääksesi oman elämäntehtävän ja elääksesi sitä.

3. Hyvä olo

Hyvä olo tulee myös tarkoituksen ja merkityksen löytämisestä. Kun siis etsit omaa juttuasi, on sinulla jo hyvä olo valmiiksi. Motivaation olemassaolo on välttämätöntä, jotta löydät etsimäsi.

Huomionarvoista onkin se, onko sinulla hyvä olo?

Jos on, mahtavaa! Löydät etsimäsi varmasti pian. Jos sen sijaan sinulla ei ole hyvä olo, niin mieti mistä se voi johtua.

Ei kannata etsiä omaa elämäntehtävää, jos on jo valmiiksi huono olo. Ennen sitä on oleellista hoitaa huono olo pois.

Hanki siis apua, jos sinulla on toistuvasti paha olla. Ehkä tämä askel on juuri se sinun odottamasi askel.

 

 4. Stressitön arki

Stressin keskellä on aika kaoottista etsiä merkitystä elämälleen. Silloin usein näkeekin vain stressin aiheuttajat ja ne vievät huomion. Vaikka etsisit, et löydä elämäntehtävääsi ennenkuin olet päässyt liiasta stressistä.

Hoida stressiäsi ja rauhoita tahtia. Pysähtymällä näet asiat todellisesta näkökulmasta. Stressi vapautuu hoitamalla stressin aiheuttajat.

Kiinnitä huomiota siihen, mitä stressaat ja miksi? Puhu jollekin, se auttaa. Stressi saa kehosi rasittumaan liikaa ja se ilmenee monella eri tapaa. Tätä ei kannata ohittaa oman terveytensä kustannuksella. Lepää silloin, kun keho siitä kertoo. 

 

5. Voima

Voimaa ja energiaa tarvitset kun etsit sydämen paloa. Ilman sitä, puhti loppuu kesken ja etsintä retki katkeaa. Onkin aika hurjaa, kun lähdet viimeisillä voimillasi etsimään elämäsi tarkoitusta ja sitten voimasi loppuu kesken.

Tämä siis linkittyy näihin muihinkin osa-alueisiin, joita jo luettelin. Voimaa nimittäin on silloin kun voit hyvin. Jaksat paremmin, kun stressi on hallinnassa, mielesi vapaa ja itsetuntosi hyvä. Tasapaino elämässä on hyvinvointia ylläpitävä voima.

Vahvuudet & voimavarat on myös hyvä olla tiedossa ja käytössä. Silloin niiden tehtävä on korjata kurssia, aina takaisin tasapainon puoleen.

 

6. Omat unelmat esiin

Nyt tullaan siihen, kuinka tärkeää on tietää mistä itse pitää. Mitä rakastaa tehdä ja mitä ei. Mikä tuo merkitystä ja mikä taas vie toiseen suuntaan. Mitä unelmia sinulla on?

Jos et tiedä mitään näistä, kuinka sitten voisit löytää elämääsi sen merkityksen, jota etsit? Merkitys ja tarkoitus on sitä, että elät elämääsi niin, että koet näitä kahta. Merkityksellisyyttä ja tarkoituksellisuutta.

Lue myös: Merkitys ja hetkessä eläminen

Huomioi, että näiden kokeminen tarvitsee pohjakseen sen suurimman elämäntarkoituksen, eli elämän itsessään. Jos et vielä sitä ole löytänyt, etsi se ensin. Sitten etsi elämäsi elämäntehtävää, jotta voit elää sitä todeksi.

Sydämen paloa eletään todeksi siis silloin, kun se on itsessään osa sinun elämääsi ja tiedät että tällainen on olemassa. Se sisältyy siihen, eikä sitä voi löytää, jos oma elämä on muutoinkin hukassa.  

 

7. Rauha

Sydämessä on hyvä olla rauha sen suhteen, mitä tekee. Jos olet levoton, etkä koe rauhaa etsiessäsi, et todennäköisesti löydä elämäntehtävääsi.

Kiinnitä huomiota siis rauhan olemassaoloon. Kuuntele itseäsi ja tunnustele, mitä ajatuksia oman juttusi etsiminen sinulle tuottaa? Ja miltä se tuntuu? Oletko ristiriidassa vai sinut itsesi kanssa?

Asiat on hyvin, kun ei ole paniikkia tai kiireen tuntua. Se nimittäin lisää painetta etsiessäsi ja vie motivaation muualle. Silloin kaikesta voi myös tulla suorittamista. Ja se vie kyllä kaiken ilon ja voiman. Keskity siis sisäiseen hyvään oloon.

Lue myös: Sisäinen ristiriita – Näin löysin rauhan

 

8. Terveys

Sairaana ei kannata etsiä tositarkoituksella merkitystä ja tehtävää. Sinun on oltava terve, jotta voit löydettyäsi elää sitä unelmaasi todeksi. Tämä on ehdottoman tärkeää. Ajoita siis asiat ja laita ne tärkeysjärjestykseen. Terveys on tärkeää.

Oma hyvinvointi on tärkeässä asemassa. Varsinkin silloin, jos et löydä elämäntehtävääsi, voi tämä olla taustalla. Terveyden reistaillessa, kannattaa myös tsekata omat arvot. Onko terveys kenties yksi arvoistasi? Tee arvoanalyysi ja pohdi omia arvojasi.

 

9. Rohkeus

Tarvitset uskallusta ja rohkeutta. Tarvitset näitä ottaaksesi askeleen kohti elämäntehtävääsi. Elämäntehtävä on tarkoitus elää todeksi. Se tapahtuu sitä kohti kulkemalla, askel kerrallaan.

Varmuus omasta jutusta tulee usein vain tekemällä. Toisinaan tarvitaan rohkeutta hypätä, johonkin ”suureen tuntemattomaan”. Ottaa riskejä, sillä tavalla hallitusti.

Mutta älä hätäile, rohkeus ja uskallus tulee, kun fokus on kohdallaan. Aivan varmasti.

 

Lopuksi 

Ennenkuin elämme todeksi sitä omaa juttuamme, on tärkeää, että elämänhallinta on kunnossa. Oman kokemuksen myötä haluankin jakaa vinkkejä, joiden avulla et kompastu niihin kuoppiin, joihin itse olen kompastunut.

Sillä tiedän, ettei ole kovinkaan antoisaa elää oman jutun kanssa, jos on huonovointinen ja epätasapainossa. En väitä, etteikö tuo onnistuisi. MUTTA.

Kun mietin, mitä se silloin olisi ja itselleni olikin.. Näen vain, että ilo katoaa pian ja tehtävästä voi tulla pikemminkin rajattua suorittamista.

Kuin sitä, että ilo ja rakkaus voisi kukoistaa, eläessämme omien lahjojen siivittämänä.

 

Muista siis nämä 9 syytä, jos et löydä elämäntehtävääsi:

 1. Itsetunto
 2. Mielen vapaus
 3. Hyvä olo
 4. Stressitön arki
 5. Voima
 6. Omat unelmat esiin
 7. Rauha
 8. Terveys
 9. Rohkeus

Ole kuitenkin huoletta, jos et vielä voi hypätä elämään sydämen paloa todeksi. Kaikella on aikansa.

Itse koen elämäni arvokkaaksi juuri sen tähden. Minun ei tarvinnut kiireessä lähteä elämään omia unelmiani todeksi. Sain rauhassa valmistautua.

Siinä piilee syvä arvostus. Jos et ole vielä löytänyt etsimääsi, niin mieti, miten ihanaa ja kallisarvoista on juurikin se, ettei tarvitse kiiruhtaa.

Ymmärrän kyllä, että sitä tahtoisi hypätä suoraan jo siihen elämänvaiheeseen. Siihen kohtaan kun kaikki on niin kirkasta ja ”coolii”. Minä muistan kyllä, ”kaikki tänne ja heti”-tunteen. Huoh.

Näin jälkikäteen olen huojentunut, ettei niin käynyt. En todellakaan ollut vielä silloin valmis. Kun en ole vieläkään. Hahah.

Ehkäpä oivallus sisäisen rauhan olemassaolosta sai kuitenkin katsomaan maailmaa eri näkövinkkelistä, kuin ennen. Keskeneräisenä on hyvä matkata. No mutta kuitenkin.

Jos olet läpikäynyt jo nämä vaiheet, tulet pian löytämään etsimäsi. Ehkä se on seuraavan nurkan takana.

Seuraavaan kertaan,

Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart