Miten oppia rakastamaan itseään?

Hienoa kun olet etsimässä vastausta siihen, miten oppia rakastamaan itseään. Tässä postauksessa käyn läpi ensimmäisen askeleen siitä, miten se onnistuu.

Tämä on toivotun postaussarjan ensimmäinen osa. Postaussarja koostuu kolmesta erillisestä postauksesta. Postaus 2/3 tässä: Miten oppia rakastamaan itseään ja pitämään huolta itsestään? Osa 2/3. ja postaus 3/3 Miten löytää, tunnistaa ja käyttää omia vahvuuksia ja voimavaroja? Siitä osassa 3/3.

 

Miten oppia rakastamaan itseään?

Entä oletko miettinyt tai mietitkö seuraavia asioita?

 • En osaa rakastaa itseäni
 • Miten tuntea itsensä arvokkaaksi
 • Miten tykätä itsestään
 • Olenko rakkauden arvoinen
 • Itsensä rakastaminen harjoitukset on etsinnsässä?!?

Jos nämä on pyörinyt mielessäsi, kannattaa ehdottomasti lukaista postaus loppuun asti. Saat arvokasta tietoa liittyen näihin ja lisäksi jaan sinulle TOP 5 harjoitusta, joiden avulla pääset hiomaan itsesi rakastamisen taitoja. Ethän missaa postauksen parhaita paloja.

Ensin kuitenkin katsotaan miksi ylipäänsä olisi tärkeää oppia rakastamaan itseään.

Miksi on tärkeää oppia rakastamaan itseään?

Itsensä rakastaminen on erittäin tärkeää

 • elämänhallinnan
 • itsetunnon
 • mielenterveyden
 • yleisen hyvinvoinnin ja
 • fyysisen ja henkisen terveyden kannalta.

On tärkeää muistaa, että vaikka itsensä rakastaminen on todella tärkeää, niin tärkeää on myös se, ettei painosta itseään siihen. Myös moittimisen negatiiviset vaikutukset kannattaa pitää mielessä.

Ethän siis moiti itseäsi siitä, ettet osaisi juuri tällähetkellä rakastaa itseäsi. Se on pahimmillaan umpikuja ja saattaa saada sinut pysyttäytymään siinä ajatuksessa, ettet koskaan edes oppisi rakastamaan itseäsi.

Ei siis kannata ruveta miettimään syitä siihen, miksi ei osaa rakastaa itseään. Ennemmin kannattaa panostaa siihen, miten oppia rakastamaan itseään. Senpä vuoksi mennäänkin suoraan siihen.

Miten oppia rakastamaan itseään-miten se onnistuu?

Tärkeää oppimisen kannalta on löytää motivaatio (se sinulla jo on, muuten et lukisi tätä postausta) ja näkökulma, josta lähdetään oppimisen polulle (ja siitä luet parhaillaan tästä).

Hyvä startti on selvittää miten se onnistuu (sen saat juuri tietää) ja kulkea sitä polkua eteenpäin (kuljetan sinua tällä polulla, joten et ole yksin).

Keinojahan on kyllä yhtä monta kuin on oppijaa. Yksi yhteneväisyys itsensä rakastamiseen kuitenkin on olemassa, ja se on tämä:

 

”Opit rakastamaan itseäsi helpoiten, kun hyväksyt, että voit oppia sen.”
 1. Ensimmäinen askel

Opit rakastamaan itseäsi olemalla itsesi kanssa. Kuten varmasti ymmärrät, on vaikeaa oppia rakastamaan itseään jos ei ole aikaa itselle. Tai, jos sinulla on aikaa, voi itsesi rakastamisen haasteet olla siinä, miten käytät aikaa itsesi kanssa.

Ota aikaa itsellesi on oikeasti ensimmäinen askel, kuten toisessakin postauksessa kirjoitan (Sen voit lukea täältä: Rakasta itseäsi). Ajan ottaminen itselleen on niin huippu tärkeää. Eikä minkä tahansa ajan, vaan ajan, jolloin teet itsesi kanssa asioita, jotka saavat sinut oppimaan armollista suhtautumista itseesi.

Sanotaan nyt vaikkapa, että otat aikaa itsellesi pari tuntia jonain päivänä illasta. Suunnittelet meneväsi vaikka kävelylle ihan vain itseksesi. Viettämään laatuaikaa itsesi kanssa.

Mutta entäpä, jos suorastaan vihaat kävelyä. Et viihdy lenkillä laisinkaan. Tekisit sen ehkä, kun et oikein muutakaan keksi. Tai terveyden näkökulmasta. No, uskoisitko, että sen kautta oppisit rakastamaan itseäsi?

Voihan olla, että se saisi sinut pikemminkin ajattelemaan, että mistään ei tule kyllä yhtään mitään. Ja siinä olisikin valmis kierre.. no, tiedät kyllä mille.

Sen sijaan, kun otat seuraavaksi aikaa itsellesi:

 • Tee silloin jotain, mitä oikeasti rakastat.
 • Tee jotain, mistä oikeasti nautit.

Oli se mitä tahansa!!!

Silloin, kun otat aikaa itsellesi, niin silloin ei ole tarkoitus miettiä voitko tehdä sitä tai tuota. Tottakai voit!

Teet juuri sitä mitä haluat. Juuri silloin on mitä mahtavin mahdollisuus ja tarkoituskin tehdä, mitä ikinä haluat.

Katsot sitten lempi leffaasi, menet lempiravintolaasi, makaat reporankana sohvalla tekemättä mitään, syöt suklaata tunnin, rapsuttelet koiraa/kissaa, lakkaat kynsiäsi. Kunhan keskityt valitsemaan jotain itsellesi sopivaa!!!

Eikö? No YES! Kyllä vaan.

Miksi tekisit niin? Miksi ottaisit ensimmäisen askeleen? Miksi vaivautuisit?

Koska jos sinä et tee sitä, niin ei sitä kukaan muu sinun puolestasi voi tehdä. Niinpä et koskaan tiedä miltä tuntuu, kun rakastat itseäsi.

Et koskaan saa tietää, miten ihanaa elämä voi olla, kun arvostat itseäsi jokaisesta suunnasta. Kehut itseäsi tevreellä tavalla ja kannat itseäsi arvostavasti. Turhia prameilematta, mutta tietäen, että olet kaiken kunnioituksen arvoinen.

Kun luet tätä postausta, aavistelen tällaista:

 • haluat oppia rakastamaan itseäsi ja syvällä sisimmässäsi tiedät, että pystyt siihen
 • tiedät, että hyvinvointisi kannalta on tärkeää tehdä itselle mieluisia asioita
 • haluaisit luoda positiivisia onnistumisen kokemuksia itsellesi
 • haluat myös tehdä itsellesi jotain hyvää, muttet ole varma ansaitsetko sitä ja siksi se on vaikeaa
 • toivoisit voivasi kasvattaa lempeyttä ja itsemyötätuntoa
 • haluat muodostaa itsellesi hyvän itsetunnon
 • rakennat elämässäsi väylää rakkaudelle, rakkauden vastaanottoon ja antamiseen.

Olenko näiden mietteiden kanssa aivan hakoteillä. Sinä sen tiedät.

Mutta nyt lupaamaani TOP 5 harjoituksiin, joiden avulla pääset hiomaan itsesi rakastamisen taitoja.

TOP 5 Itsensä rakastamisen harjoitukset

 1. Harjoita itsesi rakastamista puhumalla itsellesi kauniita asioita. Kirjoita lista asioista, joita sanoisit itse jollekin henkilölle, jota arvostat tai ihailet. Sano sitten ne asiat itsellesi. Mene yli siitä mielen esteestä, joka sanoo sinulle, ettei sanomasi asiat olisivat totta. Puhu asioita itsellesi, jotka voivat tulla todeksi, kun annat niille mahdollisuuden.
 2. Kirjoita itsellesi rakkauskirje. Kirjoita kirje itsellesi, kuin tekisit sen suuresti rakastamallesi henkilölle. Vuodata sielusi paperille ja lue sitten itsellesi kirjoittama kirje. Säästä tämä kirje, älä heitä sitä pois. Kun tarvitset kohdutusta, rakkautta ja kauniita sanoja, voit aina palata kauniin rakkauskirjeen äärelle. Eikö ole ihanaa <3
 3. Sitoudu itsesi rakastamiseen. Tee tehtävä: Kirjoita ylös mitä siitä seuraa, jos rakastat jatkossa itseäsi. Kirjoita myös negatiiviset seuraukset, eli mitä pahimmillaan voisi käydä, jos rupeaisit rakastamaan itseäsi. Sitoudu itsesi rakastamiseen ja tee itsellesi heti selväksi mitä tästä seuraa. Näin olet varautunut hyviin, sekä mahdollisiin negatiivisiin asioihin. Mikään ei siis ole tielläsi a voit sitoutua itsesi rakastamiseen.
 4. Kysy itseltäsi nämä kysymykset ja vastaa niihin rehellisesti: Ovatko elämäni tavoitteet sitä, mitä oikeasti haluan? Mitä sana ”onnellisuus” tekee minulle? Koenko sisäistä rauhaa?
 5. Kuuntele kehoasi. Kuuntele ja keskity kehosi viesteihin yhden päivän aikana. Mitä kehosi kertoo? Noudata kehosi antamia viestejä. Jos koet, että kehosi tarvitsee lepoa, suo keholle sitä. Jos taas koet, että kehosi on levoton, anna sille mahdollisuus kertoa levottomuuden syy. Kehon antamat viestit ovat merkkejä, joita kannattaa kuunnella. Jos kehosi taas tarvitsee lisää liikettä, älä pidätä sitä siltä. Hyppää sillin vaikka tasajalkaa ja anna veren virrata kehossasi. Keho antaa singnaaleja päivän aikana paljon. Anna yksi kokonainen päivä kehollesi ja ravitse sen avulla itseäsi ja vaali rakkautta. Keho on tärkeä osa itsesi rakastamista.

Katso myös 30 päivän haaste Oppaasta, josta myös nämä TOP 5 asiaa on nostettu, niiden ollessa vahvoja työkaluja itsesi rakastamisen polulla.

Postaussarjan toisessa osassa tutustutaan aiheeseen itsestä huolehtiminen. Siinä käydään läpi itsestä huolehtimista rakastamisen näkökulmasta.

Pääset lukemaan sen tästä: Miten oppia rakastamaan itseään ja pitämään huolta itsestään? Osa 2/3.

Postaus 3/3 löytyy täältä: Miten löytää, tunnistaa ja käyttää omia vahvuuksia ja voimavaroja? Siitä osassa 3/3.

 

Ihanaa loppupäivää sinulle rakas lukija!

Parhain terkuin, Virpi

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart