miten päästä eroon eroon näistä haasteista

5 vinkkiä miten päästä eroon näistä haasteista (organisointi, jumit, aihe, rajaus)

Miten päästä eroon… Eikö olisi mahtavaa päästä eroon näistä haasteista? Organisointi, jumit, aihe ja rajaus.

Nämä neljä haastetta voivat nimittäin hidastuttaa työtäsi ja etenemistäsi. On siis hyvä kiinnittää niihin huomiota ja ratkaista ne.

Olet ehkä törmännyt näihin haasteisiin useammankin kerran ja koettanut jo ratkoa niitä. Näihin voi myös liittyä erilaisia uskomuksia, jotka estävät pääsemästä eteenpäin. Siksipä kokosin 5 vinkkiä, joiden avulla selätät nuo haasteet.

5 vinkkiä miten päästä eroon näistä haasteista (organisointi, jumit, aihe, rajaus)

Mikään haaste ei siis ole ylitsepääsemätön, muista se. Näiden vinkkien avulla saat nyt helpotusta nykyisiin haasteisiisi ja tiedät miten päästä eroon näistä.

Ja kaikenlisäksi sinulla on jatkossa käytössäsi 5 toimivaa keinoa, joilla pääset eteenpäin.

Jos siis olet luovalla alalla ja haasteesi on jokin näistä:

  • organisointi
  • jumit
  • ideoiden/ aiheiden/ kanavien keksiminen
  • kokonaisuuksien rajaus

Niin tämä postaus on sinulle.

Tässä postauksessa jaan sinulle viisi vinkkiä näihin neljään haasteeseen, joiden kanssa luovan alan ihmiset kamppailevat.

5 vinkkiä

1. Arjen havainnointi

2. Päätöksen teko johdattaa sinut ulos jumista

3. Luovuuden kehittäminen ja ideointi

4. Vapaa-ajattelu

5. Laajenna ennen rajausta

Haasteena organisointi

Jos haasteenasi on organisointi, kyse voi olla arjen hallinnasta. Silloin sinua voi auttaa keskittyminen arjen hallintaan.

Katso siis omaa arkeasi. Käy läpi millainen päivärytmi sinulla on.

Mitä päiviisi sisältyy ja onko arkesi tasapainossa. Liian usein lähdetään ikäänkuin korjaamaan asioita, joissa ei ole mitään korjattavaa.

Jotta voit organisoida luovia juttuja, tarvitset hieman tietoa omasta toimintatavastasi. Ja mistäpä muualtakaan sitä niin hyvin näkisi, kuin juurikin omasta arjesta.


Lue myös: Onnistuminen vaikeaa – Vai onko sittenkään?


1. Arjen havainnointi

Ota siis arjestasi vinkkiä itsellesi tähän asiaan. Poimi sieltä ne jutut mitkä toimii ja sovella se sitten luovien asioiden organisointiin.

Katso esimerkiksi kuinka toimit normaaleissa arjen puuhissa. Kuten

  • kaupassa käynti
  • siivous
  • ruoanlaitto
  • tai muu sinulle normaali arjen puuha.

Keskity erityisesti siihen, miten toimit ennen kuin alat noihin edellä mainittuihin puuhiin.

Oletko esimerkiksi

  • spontaani ruoanlaittaja
  • hillitön siivoaja
  • tarkka kauppareissun heittäjä.

Teetkö ensin vaikkapa kauppalistan ja tarkistat mitä kaupasta tarvitsee. Tai siivouksessa, teetkö kaiken saman päivän aikana vai hajautatko asiat eri viikonpäiville.

Entä ruoan kanssa. Kokkaatko vain mitä päähän pälkähtää vai katsotko mieluummin ohjetta. Teetkö ruoan tietyksi kellonajaksi ja suunnittelet etukäteen mitä ruokia teet. Vai oletko vapaampi toimija ja kokkailet fiilispohjalta.

Nämä kaikki antavat sinulle vihjeitä siitä, miten toimit yleensäkin asioiden kanssa. Sieltä saat paljon tietoa, jotka auttavat sinua organisoimaan omia luovia juttujasi.

Nimittäin meistä jokainen toimii hieman omalla tavallaan. Siksi parhaiten toimii ne luontaiset tavat, jotka sinulla on.

Etsi siis juuri se sinun tapasi toimia. Se mikä on sinulle luontainen tapa organisoida asiat. Sitten homma rullaa ja organisoinnista tulee lasten leikkiä sinulle.

Huomaat, että haaste ei ole sen arvoinen, että se estäisi sinua tekemästä sinulle rakkaita asiota. Vaan kyse on toimivasta tavasta, mikä sopii juuri sinulle!

arjen hallinta

Haasteena jumit

Jos haasteenasi on luovuuden jumit, kyse voi olla aloittamisen vaikeudesta. Silloin sinua voi auttaa keskittyminen asioiden aloittamiseen.

Aloittamisen vaikeus voi jumittaa joskus oikein toden teolla. Nämä jumit ikäänkuin estää tekemästä.

Luovuus ei pääse liikkeelle ja silloin juuri jumittaa. Usein tällainen jumi aiheuttaa sen, ettet tiedä mistä ja miten aloittaisit.

Silloin saatat lähteä miettimään vain kuumeisesti ongelmaa itsessään. Usein se ei kuitenkaan auta, vaan saa pikemminkin jumin hieman jumimmaksi.

Parhaiten tuohon auttaakin se, kun fokus siirretään jumista aivan kokonaan muualle. Huomio siirretään päätöksen tekoon.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Lataa ”Tasapainoisen elämän tarkistuslista” tästä ja aloita muutos jo tänään!


2. Päätöksen teko johdattaa sinut ulos jumista

Käytännössä tämä toimii helposti niin, että tehdään päätös. Tehdään päätös keskittyä nyt johonkin luovaan asiaan. Johonkin sellaiseen, josta todellakin nautit.

Silloin on aika esimerkiksi laittaa napit korville ja huudattaa omaa lempimusiikkia.

Laittaa lenkkarit jalkaan ja mennä lenkille. Tai vaikkapa ottaa pensseli kätöseen ja maalata taulu.

Itselläni toimii musiikki ja siivous. Rakastan näitä molempia ja olen käyttänyt tätä tekniikkaa niin kauan kuin muistan. Se on takuuvarma jumin laantumiseen ja uudelleen ohjaamiseen. Miksi?

Koska luovuudessa on kyse intohimoista ja tunteista. Kun oma mieli -ja kehoyhteys menee jumiin, niin parasta lääkettä on ottaa kapula pois rattaista. Ei lisätä niitä kapuloita sinne yhtään enempää.

Keskeytetään siis jumittaminen ihan konkreettisesti.

palautuminen rennosti

Jumituksen sijasta on hyvä antaa palautumisaikaa mielelle, sielulle ja ruumiille. Tarvitset polttoainetta tehdäksesi niitä sinun juttujasi. On elintärkeää antaa levähdystaukoja.

Ja tärkeä asia tässä nyt on tämä: ÄLÄ LOPETA LIIAN AIKAISIN. Sinun on hyvä jatkaa palautumista, kunnes oikeasti olet saanut siitä tankattua tarpeeksesi.

Kyse on vähän kuin latauksesta. Muista siis tauottaa tekemistäsi silloin kun jumi iskee, koska yleensä se on merkki siitä, että tarvitset palautumisaikaa itsellesi.

Mikään ei ole niin tärkeää, kuin sinun hyvinvointisi, muista se <3

Ideoiden / aiheiden/ kanavien keksiminen

Jos haasteenasi on ideoiden /aiheiden/ kanavien keksiminen, kyse voi tuolloin olla luovuuden kehittämisestä tai vapaan ajattelun ja ideoinnin hetkellisestä puuttumisesta. Silloin sinua voi auttaa luovuuden kehittämiseen tai vapaa-ajatteluun ja ideointiin keskittyminen.

Kun ideoita on hankala keksiä se voi vaikuttaa kaikkeen, mitä sinulla on juuri nyt tekeillä. Se on osa sinun juttuasi, joten se saattaa todellakin turhauttaa.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. On nimittäin kaksi keinoa, jotka voivat auttaa avaamaan kanaviasi ja ideoita alkaa sen jälkeen pulpahdella. Ensimmäinen niistä on luovuuden kehittäminen ja ideointi. Toinen keino on vapaa-ajattelu.

3. Luovuuden kehittäminen ja ideointi

Sinun voi olla tarpeen ottaa hetki kehittääksesi vanhoja ideoitasi. Kun sinulla on jo tietopankki olemassa, voit nyt jatkojalostaa sitä kehittämällä niistä uusia hyviä ideoita.

Ota jo olemassa oleva ideapankkisi esille ja käy sitä lävitse. Kirjoita sitten ylös asiat, joita sinulla tulee niistä mieleen. Aivan kaikki asiat suodattamatta mitään.

Ikäänkuin ulkopuolelta kommentoisit omia aiempia muistiinpanoja, aiheita, tuotoksia. Mitä tahansa omia aiempia asioita, joita olet tehnyt.

Kuvaile esimerkiksi paperille tai vaikka itseksesi puhuen, mitä mieltä olet niistä. Keskustele siis itsesi kanssa näistä sinun jo olemassaolevista jutuistasi. Leiki, että opetat ja neuvot jotakuta muuta. Irrota siis henkilökohtainen suhteesi omaan juttuusi ja katso sitä ulkoapäin.

Inspiroidu kehittämällä luovuuttasi, kokeile esimerkiksi jotain aivan uutta asiaa. Kun poistut mukavuusalueeltasi, joudut väistämättä kehittämään itseäsi. Jos pysyt aina mukavuusvyöhykkeellä siitä koskaan poistumatta, on kovin vaikea kehittää itseään saati keksiä uusia ideoita.

Uskalla siis rohkeasti kokeilla uusia juttuja. Jos olet esimerkiksi aina käyttänyt kirjoittamista tai lukemista itsesi kehittämiseen, kokeile nyt toista tapaa. Kehitä itseäsi vaihtoehtoisesti esimerkiksi tanssimalla.

Kyse ei ole osaamisesta millään tapaa, vaan uskaltautumisesta heittäytyä. Heittäydy rohkeasti kehittämisen pyörteisiin.

ideoiden kehittäminen ja eroon haasteista

Ideointia voit tehdä kirjoittamalla itsellesi ylös, mitkä asiat sinua kiinnostavat. Mieti myös mitä itse luet ja seuraat vaikkapa somessa. Luetko lehtiä, jos niin millaisia ja mistä ne kertovat.

Katsele otsikoita somesta, jotka saavat sinun huomiosi. Ota selvää mikä sinut saa kiinnostumaan ja millaisista aiheista.

Näistä saat paljon ideoita ja vinkkejä siihen, mihin suuntaan voisit viedä omia aiheita. Haluatko mennä syvemmälle johonkin asiaan vai kenties inspiroidut jostain uudesta ja tuntemattomasta asiasta.

4. Vapaa-ajattelu

Toinen keino on vapaa-ajattelu. Kokeile antaa ajatuksesi virrata.

Tähän tarvitaan hetkellinen pysähtyminen. Hengittely ja rauhoittuminen.

Silloin annat itsellesi luvan ajatella. Mitä ikinä mieleesi sitten pulpahtaakaan. Annat ajatustesi virrata sellaisenaan kuin ne virtaavat.

Irrota ote siitä, että sinun tarvitsisi ohjailla itseäsi millään tavoin. Älä rajoita itseäsi. Anna itsellesi lupa olla täysin vapaa kaikesta.

Nauti olostasi ja levosta. Siitä, että juuri nyt, sinun ei tarvitse ajatella yhtään mitään.

miten päästä eroon näin ajattele vapaasti

Kokonaisuuksien rajaus

Jos haasteenasi on kokonaisuuksien (luovien asioiden) rajaus, kyse voi olla liian suppeasta katsantokannasta. Joskus kuulee puhuttavan myös vauhti/sisältösokeudesta. Silloin sinua voikin hyödyttää se, että laajennat omaa katsantokantaasi hetkeksi.

Katso asioita tällä kertaa oman elämäsi kautta. Laajenna katsettasi ja katso koko elämääsi.

5. Laajenna ennen rajausta

Tarkastele koko elämänkaartasi ja sitä, millaista elämää elät juuri nyt. Mieti oman elämäsi kautta sitä, miten erilaiset osa-alueet on rajattu.

Esimerkiksi: Elämä on jaoteltu

  • lapsuus
  • nuoruus
  • aikuisuus
  • vanhuus.

Tai työelämäsi on

  • koulu
  • ammattikoulu
  • amk
  • työharjoittelut
  • kesätyöt
  • työt.

Nämä ovat vain esimerkkejä siitä, miten voit itse katsoa asiaa oman itsesi kautta.

Monesti nimittäin on sellaista vauhtisokeutta ja sisältösokeutta, kun kokonaisuuksia koitetaan rajata. Pääset helpommin käsiksi rajaukseen, kun ensin laajennat ja sitten vasta supistat.

Sitten kun olet tarkastellut kokonaisuutta, niin valitset sen aihealueen, jota koetat rajata pienemmäksi ja kapeammaksi. Ensin muodostat siis aihealueen sinulle henkilökohtaiseksi. Sen jälkeen tapahtuu rajaus.

Kysy siis itseltäsi, Mitä minulle asia X tarkoittaa? Kirjoita vastaus ylös. Ota vastauksesta uusi X asia ja tee uusi kysymys. Ja sitten vastaat jälleen siihen.

Askel kerrallaan siis pienennät kysymystäsi ja muutat X: n paikalle uuden asian. Näin saat aiheesi rajattua hyvin simppelisti ja nopeastikin.

Esimerkki:

Mitä (X asia) laulaminen minulle tarkoittaa? Se tarkoittaa minulle (X asia) rakasta harrastusta.

Mitä minulle (X asia) harrastaminen tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että teen jotakin (X asia) itselle mieluista.

Mitä minulle tarkoittaa (X asia) itselleni mieluinen? Se tarkoittaa minulle (X asia) tärkeitä ja merkityksellisiä asioita.

Mitä minulle tarkoittaa (X asia) tärkeä ja merkityksellinen? Se tarkoittaa minulle (X asia) … Ja niin edelleen.

Kun aihe on sinun mielestäsi tarpeeksi rajattu, pysähdy ja lopeta siihen. Näin saat jatkossa kätevästi asian kuin asian rajattua itsellesi. Simppeliä vai mitä!

Nyt sinulla on 5 vinkkiä ja tiedät miten päästä eroon organisoinnin, jumien, aiheen keksimisen ja rajauksen haasteista. Näiden vinkkien avulla helpotat nykyisiä haasteitasi. Sinulla on siis käytössäsi 5 toimivaa keinoa, joilla pääset eteenpäin.

Nyt haluaisin kuulla mitä mieltä olit haasteista ja vinkeistä niihin? Otatko jonkun näistä heti käyttöön? Kommentoi alle, jutskaillaan lisää!

Terkuin, Virpi

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart