Motivaatio hukassa – Motivaation löytäminen

Onko motivaatio hukassa? Tämä on sinulle:

”Älä koskaan luovuta, vaikka inspis ja motivaatio olisi hetkellisesti kateissa. Tulee aikoja, jolloin niiden polttoaine on vain loppu. Silloin on aika herätä ja keskittyä itseesi, jotta voit jatkaa hommiasi.”

Motivaatio hukassa – Aika keskittyä itseesi

Tässä artikkelissa läpikäyn motivaation ylläpitämisen ja inspiraation löytämisen tärkeyttä silloin, kun motivaatio hukassa. Tällä viittaan siihen, että kun motivaatio on alhainen, se on mahdollisuus löytää juuri niitä asioita, mitkä todella inspiroi ja motivoi sinua.

Annan myös konkreettisia vinkkejä uuden inspiraation ja motivaation löytämiseen ja korostan itselleen ajan ottamista, henkilökohtaisten rajojen tunnistamista sekä fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin priorisoimista, eli asioiden asettamista tärkeysjärjestykseen.

Ensin sinä ja sitten vasta muut.

Artikkeli rohkaisee myös sinua positiiviseen ajatteluun motivaation puutteeseen, näkemään sen mahdollisuutena itsensä löytämiseen ja henkilökohtaiseen kasvuun.

Artikkelin sisältö:

Motivaatio hukassa – Aika keskittyä itseesi

Motivaatio hukassa – Ei motivaatiota mihinkään

Motivaatio hukassa – Mistä johtuu motivaation puute?

Motivaatio hukassa – Mitä tehdä jos ei ole motivaatiota?

Motivaatio hukassa – Tarvitset motivaatiota

Miten saada motivaatio takaisin?

Muita keinoja löytää uutta energiaa ja motivaatiota elämään?

Motivaatio hukassa – Ei motivaatiota mihinkään

Motivaation ollessa hukassa, se on oiva tilaisuus sille, että löydät juurikin ne asiat, jotka ylläpitävät motivaatiotasi. Se on tilaisuus löytää sinua inspiroivat asiat, jotta jatkossa vastaavissa tilanteissa tiedät jo ennalta mitä tehdä.

Jos et koskaan ole tehnyt sitä aiemmin, miten voisit tietää mistä motivaatio sinulle tulee ja mistä inspiroidut. Ota siis tämä sellaisena itsellesi, että teet sen itsellesi, itseäsi varten ja hyvinvointiasi kunnioittaen.

Motivaatio ja inspis eivät yleensä ole sellaisia, joita automaattisesti vain on ja sitten ne pysyy kun kerran saapuvat luoksemme. Inspiraation ja motivaation eteen on siis tehtävä jotakin, jos haluaa, että ne ovat osa matkaa ja haluat edetä asioidesi kanssa.

Motivaatio hukassa – Mistä johtuu motivaation puute?

Toisinaan tunnemme olevamme jo väsyneitä ja uupuneita siihen, kun on motivaatio hukassa. Emme oikein jaksa enää ja sitä toivoisi vain löytävänsä edes pienen inspiksen tai motivaation hiukkasen.

Motivaation puute voi tulla, kun elämästä tai asiosta puuttuu merkitys, tarkoitus tai itsestä huolehtiminen on jäänyt sivummalle. Motivaation puute voi johtua myös siitä, että yksinkertaisesti polttoaine on vain loppunut.

Ajatusmalli, johon olemme monesti tottuneet näissä tilanteissa, voi olla tällainen:

 • mikään ei motivoi
 • en löydä mistään mitään inspiraatiota
 • elämä ei olekaan minua varten
 • motivaatiota ei ole mahdollista löytää
 • en tiedä mitä tekisin ja mikään ei kuitenkaan auta
 • en jaksa enää tätä
 • miksi olen tällainen
 • miksi minua ei motivoi mikään

Lista on varsin loputon. Kysymyksiä satelee mielen päälle. On paljon ajatusmalleja ja ajatuksia yleensä, joita tuppaa tulemaan tilanteissa kun motivaatio on hukassa.

Motivaation tarkoitushan on viedä eteenpäin asioita, esimerkiksi elämää ihan itsessään. Johtui motivaation puute sitten mistä tahansa, tärkeintä on huomata tilaisuus, joka on käsillä.

Motivaatio hukassa – Mitä tehdä jos ei ole motivaatiota?

Kun motivaation puute iskee ja mikään ei innosta, se ei tarkoita suoraan sitä, että olisit vaikkapa masentunut. Se tarkoittaa sitä, että motivaatio on hukassa ja tämä ei suinkaan ole huono asia.’

Tee silloin näin, muuta katsantokantaa ja näe se mahdollisuutena.

Sen sijaan, että motivaation puute olisi jotain, mikä pitäisi saada loppumaan, se on mahdollisuus.

Juuri silloin, kun on motivaatio hukassa, voimme oppia lisää siitä, miten voimme löytää uutta energiaa ja motivaatiota elämään. Se on siis todellinen mahdollisuus oppia itsestäsi jotain uutta.

Jos poistamme ajatuksen siitä, että motivaation puute olisi huono asia, jäljelle jää näkökulman vaihto. Katso asiaa tästä perspektiivistä:

Motivaatio on hukassa, jotta voit

 • oppia itsestäsi jotain, jota et vielä ole voinut oppia
 • kehittää yhteyttä itseesi
 • löytää asioita, joista pidät
 • löytää itsesi
 • elää omannäköistä elämää
 • saada uusia harrastuksia
 • nähdä mitä rakastat
 • tehdä asioita, joista nautit
 • löytää juuri sinulle oikean suunnan
 • tunnistaa omat vahvuutesi
 • löytää omat voimavarasi
 • kohdata omat tunteesi
 • olla itsellesi läsnä
 • nähdä ja kuulla omat tarpeesi

Lista on mielestäni pitkä ja voisin jatkaa sitä. Tämän tarkoitus on näyttää positiivinen katsantokanta.

Se on se mitä kannattaa tehdä, jos ei ole motivaatiota, muuttaa tapaa katsoa ja lähestyä asiaa.

Tästä näkökulmastasi katsottuna motivaation puute on varsin mielenkiintoinen ja hyvä asia.

Motivaatio hukassa, nou hätä! on minun iskulauseeni sinulle, sillä motivaatio on ollut joskus hukassa itsellänikin ja tulee jatkossakin aikoja, jolloin näin tapahtuu. Se on siis minulle aina mahdollisuus oppia jotain uutta.

Pitää itseä tasapainossa ja pitää huolta itsestäni, satsaamalla omaa aikaani omiin asioihin. Keskittyä siihen, mikä sillä hetkellä on tärkeää, eli oma hyvinvointi.

Motivaatio hukassa – Tarvitset motivaatiota

Mikään muutos ei toimi, eikä tuota tulosta ilman motivaatiota. Inspiraatio taas ruokkii sisäistä luovuuttasi. Tarvitset näitä molempia silloin, kun toteutat oman elämäsi suunnitelmia, eli elät elämääsi. Tarvitset niitä ihan perusarjessasi.

Kokeile näitä vinkkejä ja löydä uutta isnpiraatiota ja motivaatiota elämääsi. Kun olet löytänyt jotain, joka saa sinut innostumaan ja tuntemaan olosi hyväksi, voit alkaa jälleen toteuttaa suunnitelmia ja tavoitteita.

Muista, että inspiraatio ja motivaatio ovat tärkeitä, ja ne auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi. Niistä on siis yhtälailla pidettävä huolta. On tärkeää ylläpitää motivaatiota ja inspiraatiota.

Miten saada motivaatio takaisin?

Kun tunnet olevasi tyhjä ja tarvitset uutta inspiraatiota ja motivaatiota, voit aloittaa pienillä asioilla. Yritä löytää jotain, joka saa sinut innostumaan ja joka saa sinut tuntemaan olosi hyväksi.

Tärkeää on aloittaa, ilman sitä, asiat pysyvät samana. Joten:

 1. Aloita – Etsi jotain, joka saa sinut hymyilemään ja tuntemaan olosi hyväksi
 2. Jatka – Lue kirjoja, katso elokuvia tai kuuntele podcasteja, jotka saavat sinut ajattelemaan ja oppimaan uutta
 3. Toimi – Liiku ja tee jotain, joka saa sinut liikkeeseen ja saamaan uutta energiaa
 4. Pysähdy – Kokeile joogaa, meditaatiota tai muita rentoutumismenetelmiä, jotka auttavat sinua rentoutumaan ja saamaan uutta inspiraatiota
 5. Yhteys – Etsi yhteisöjä, joiden kanssa voit keskustella ja jakaa ajatuksiasi

Muista myös tämä:

On tärkeää

 • ottaa aikaa itselleen ja
 • tunnistaa omat rajansa
 • ottaa tarvittava aika lepoon ja rentoutumiseen, antaa itselleen lupa levätä ja palautua.
 • ottaa huomioon oma fyysinen ja henkinen hyvinvointi ja varmistaa, että olet tarpeeksi levännyt ja palautunut jatkaaksesi.

1. Aloita – Etsi jotain, joka saa sinut hymyilemään ja tuntemaan olosi hyväksi

Ensimmäinen asia, jonka voit tehdä, on löytää jotain, joka saa sinut hymyilemään.

Mistä sinä pidät ja mikä sinusta on hauskaa?

Voit katsoa hauskoja videoita, lukea hauskoja tarinoita tai kuunnella musiikkia, joka saa sinut tuntemaan olosi hyväksi.

Lähde liikkeelle ja tee jotain, joka saa sinut hyvälle tuulelle.

Tiedän, joskus on helpompaa vain vaipua synkkyyteen ja ruokkia huonoa oloa lisää. Se kuitenkin vain pahentaa oloa, eikä niin löydy motivaatio tai inspiraatio. Ota siis tunteesi todesta ja anna itsellesi se mitä oikeasti kaipaat.

Hyvää oloa ja hieman hymyä huuliin.

Se johdattaa sinut parempaan mielialaan ja inspiroidut tekemällä jotain, josta nautit.

2. Jatka – Lue kirjoja, katso elokuvia tai kuuntele podcasteja, jotka saavat sinut ajattelemaan ja oppimaan uutta

Toinen asia, jonka voit tehdä, on löytää jotain, joka saa sinut ajattelemaan. Voit lukea kirjoja, katsoa elokuvia tai kuunnella podcasteja, jotka saavat sinut pohtimaan ja oppimaan uutta.

Kehittämällä itseään motivaatio lisääntyy ja saatat saada sen kautta lukuisia uusia ideoita, jotka motivoivat sinua.

Itselläni parhaiten toimii juuri tehtävien tekeminen. Se avaa omia ajatuslukkoja ja selkeyttää asioita välittömästi.

Lisäksi se on super hauskaa ja sen myötä syvennät omaa ajattelutapaasi.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Rakasta itseäsi – aloita nyt ja näe, miten elämäsi muuttuu!


3. Toimi – Liiku ja tee jotain, joka saa sinut liikkeeseen ja saamaan uutta energiaa

Kolmas asia, jonka voit tehdä, on löytää jotain, joka saa sinut liikkumaan. Voit mennä ulos ja kävellä, juosta, hiihtää (jos on talvi) tai pelata jotain. Liikunta auttaa sinua pysymään aktiivisena ja saamaan uutta energiaa.

Toiminta ja liike tuo uutta energiaa ja saa luovuuden liikkeelle. Liikkeen kautta prosessoit eritavalla asioita ja inspiroidut asioista, joista voit inspiroitua vain liikkeen avulla. Mistä liikkeestä nautit?

Motivaatio tulee kun teet mielekästä liikettä. Valitse siis aina kaikessa se, mistä nautit.

4. Pysähdy – Kokeile joogaa, meditaatiota tai muita rentoutumismenetelmiä, jotka auttavat sinua rentoutumaan ja saamaan uutta inspiraatiota

Neljäs asia, jonka voit tehdä, on löytää jotain, joka saa sinut rentoutumaan. Voit kokeilla joogaa, meditaatiota tai muita rentoutumismenetelmiä, jotka auttavat sinua pysymään rauhallisena ja saamaan tätä kautta uutta energiaa inpiroitumiseen ja motivaatioon.

Tämän keinon avulla aivosi pääsevät levähtämään ja tekemään prosessia omalla painollaan. Rentoutumisella ikäänkuin lataat itseäsi ottamaan vastaan motivaatiota ja inspiraatiota.

Sauna, kylpy, suihku tai vaikkapa loikoilu sohvalla voi rentouttaa. Mikä saa sinut rentoutumaan ja rauhoittumaan parhaiten? Mieti elämäsi levollisimpia hetkiä..

Rauhoittuminen itsessään luo tilan uusille mahdollisuuksille. Voit jo pelkästään rauhoittumisella saada itsellesi sen mitä etsit. Joskus aivot vaan käyvät ylikierroksilla ja ”nollaamistauko” tuo mukanaan uuden energian.

5. Yhteys – Etsi yhteisöjä, joiden kanssa voit keskustella ja jakaa ajatuksiasi

Viides asia, jonka voit tehdä, on löytää jotain, joka saa sinut yhdistymään muihin. Voit löytää erilaisa yhteisöjä, joissa voit keskustella muiden kanssa ja jakaa ajatuksiasi. Tämä auttaa sinua saamaan uutta inspiraatiota ja motivaatiota.

Joskus kyse on siitä, ettei ole päässyt vaihtamaan ajatuksia toisten ihmisten kanssa ja siksi inspis ja motivaatio ikäänkuin jumittaa. Yhteys muihin on keino silloin, kun muu ei toimi.

Mikä on sinulle mieluinen yhteydenpito tapa muiden kanssa?

Muiden kanssa ei toki täydy välttämättä keskustella juuri sinulle ajankohtaisesta asiasta, joskus pelkkä yhteys muihin muiden asioiden parissa aukaisee ovet uuteen flow tilaan.

Jos olet inrovertti, sinulle voi sopia vaikka kirjoittaminen jollekin anonyymisti. Jo se auttaa avaamaan uuden oven, koska se on konkreettinen askel.

Mikä tahansa askel on parempi kuin ei askelta ollenkaan, mitä tulee motivaation puutteeseen.

Muita keinoja löytää uutta energiaa ja motivaatiota elämään?

Anna itsellesi mahdollisuus löytää uusia intohimon aiheita ja nähdä asia tältä kantilta katsottuna.

Voit aloittaa uuden inspiraation ja motivaation etsinnän tutustumalla vaikka täysin uusiin harrastuksiin tai kiinnostuksen kohteisiin.

Kokeile jotain uutta, kuten

 • maalausta
 • kirjoittamista, bloggaamista
 • valokuvausta
 • eläinten hoitoa
 • soittamista, laulamista

Etsi inspiraatiota

 • luonnosta
 • taiteesta, käymällä taidenäyttelyissä tai itse tekemällä
 • lukemalla kirjoja
 • inspiraatiota voi löytää myös keskustelemalla muiden ihmisten kanssa, joten ympäröi itsesi positiivisilla ja innostavilla ihmisillä, tai
 • ole vain itseksesi ja tee itsesi kanssa asioita.

Muista pitää huolta itsestäsi, sillä hyvinvointi ja tasapaino ovat tärkeitä inspiraation lähteitä. Huolehdi siis riittävästä unesta, ravinnosta ja liikunnasta, ja anna itsellesi aikaa rentoutumiseen ja lepoon. Kaiken kaikkiaan, ole avoin uusille kokemuksille ja anna itsellesi lupa tuntea innostusta ja hyvää oloa.

Oliko tämä postaus mielestäsi hyödyllinen?

Kerro kommenteissa mielipiteesi ja jutellaan lisää.

Ps. Minulle saa laittaa matalalla kynnyksellä viestiä. Jos tarvitset yksityiskohtaisempaa apua, älä epäröi pyytää, autan mielelläni. Laita suoraa viestiä minulle myös, jos koet ettet halua julkisesti jakaa mielipidettäsi.

Vastaan jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Parhain terkuin, Virpi


Lataa Opas: Itsensä rakastamisen matka

Lataa tästä

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart