Muutoksen tarve –> Muutos parempaan

Muutoksen tarve tulee, kun ollaan epätasapainossa. Epätasapaino taas tulee siitä, kun arvot ei ohjaa omaa elämää. 

Arvot on henkilökohtaisia. Onkin erittäin tärkeää, että tiedät omat arvosi. Kun tiedät omat arvosi, voit toimia niiden mukaan. 

Olen törmännyt useasti siihen, ettei omia arvoja tiedosteta. Ne ovat voineet jäädä, niin sanotusti unholaan. 

On yllättävän yleistä, kuinka elämän mennessä eteenpäin elämäntavoistakin tulee automaatioita. Niihin ei sen kummemmin kiinnitä välttämättä huomiota.

Arki vie mennessään

Muutoksen tarpeesta voi kertoa arjen pienet asiat.

Arki voi kuitenkin viedä mennessään ja muutoksen tarve jää huomaamatta.

Elellään elämää tavalliseen tapaan. Käydään töissä ja odotellaan lomaa. 

Arkena valmistetaan ruokaa ja hoidetaan tavallisia kotitöitä. Tavallista arkea siis. 

Entäpä, kun elämä tuo tullessaan erilaisia muutoksia huomaamattamme. Saatetaan tiedostamattomasti alkaa toimia arvojamme vastaan. 

Kuten vaikkapa kiireisien ruuhkavuosien aikaan. Mennään, tehdään ja toimitaan. Balanssin ylläpito ja itsestä huolehtiminen pääsee lipsumaan. 

Esimerkiksi väsyneenä aletaan helposti toimimaan tunteiden mukaan. Tai kiireessä otetaan vastaan tehtäviä vähän sieltä sun täältä. Sovitaan tapaamisia, sen kummemmin miettimättä.


Lue myös: Parempi elämänhallinta on mahdollista saavuttaa – Aloita jo tänään!


Lomat eivät välttämättä olekaan lomia. Lomalla on aina jotakin “rästihommia”. Pitää remontoida tai tehdä pihaa. Hoitaa muuten vaan lista lukuisia “tekemättömiä” töitä. 

Ajatellaan, ettei se nyt mitään haittaa. Loman lopussa pohditaan, olisiko sittenkin pitänyt vähän enemmän rentoutua. 

Pitkään jatkuessaan tällainen tilanne voi siis huomaamattaan johtaa sinut toimimaan omaa etuasi vastaan.

Itsestä huolehtiminen jää tällöin vähemmälle. 

Saatetaan tiedostaa se kyllä, mutta asialla ei tehdä mitään. Sitä ei pidetä sen kummallisempana. Saatetaan ajatella, ettei se ole haitallista. 

Kunnes, elämä sitten kuljettaa huomaamaan, ja herättää tilanteeseen.

Näkemään, että on tainnut hiukka lipsua. Muutoksen tarve pilkahtaa esiin. Silloin olisi hyvä tehdä ne tarvittavat pienet muutokset. Kuitenkaan näin ei yleensä tehdä. 

Siitä seuraakin sitten seuraava herättely. Ehkä arkeen on tullut jo se vaihe, kun hallitsematon kaaos on käsillä. Vai pitäisikö sanoa mieluummin “hallittu kaaos”. 

Itse muistan hyvin nuo vuodet elämästäni. Olin silloin tosiaankin sitä mieltä, että homma oli hanskassa. (vain hanskat olivat hukassa) 

Mitä tapahtuu, kun kaaos on käsillä 

  • Arkeen astuu kiire 
  • Talous huononee 
  • Päivissä ei ole ryhtiä 
  • Ruoka on äkkiä rääpäistyä 
  • Vastoinkäymisiä saattaa ilmaantua entistä tiheämmin 
  • Motivaatio on hukassa 
  • Ei tiedetä mikä auttaa 
  • Pakka alkaa leviämään 

Silloin saatetaan miettiä: “Miten saisin elämän järjestykseen? Asiat hiukka oikeille raiteille & vähän energiaa enemmän.” Muutoksen tarve on siis selkeästi näkyvillä.

Pienet merkit alkavat kertomaan epätasapainosta. Balanssi kärsii. 

Tästä voi seurata kuormittumista. Kun keho ja mieli rasittuu suhteessa palautumiseen, ne alkavat reagoida. Tunteet vahvistuvat ja vaikuttavat valintoihimme.


Sinua voisi kiinnostaa myös: Väsynyt & Ärtynyt – Helpotusta!


Valinnat sen sijaan, ovat niitä arjen suuntaviivoja. Niihin on hyvä katsoa. Se auttaa silloin, kun asiat eivät vielä ole lähteneet käsistä. 

Sen sijaan, jos tasapaino järkkyy ja menetämme otetta, se voi tuoda tullessaan oravanpyörä efektin. Silloin oravanpyörä ikään kuin sitoo ihmisen toimimaan automaattisesti. 

Se johtuu siitä, että voimavarat hiipuvat pikkuhiljaa ja emme vastusta, vaan sallimme. Sallimme elämäämme asioita, joilla on pitkän aikavälin negatiivisia seurauksia. 

Tämä tuo pahemmassa tapauksessa elämään 

  • Väsymyksen ja uupumuksen 
  • Arjen ahdistuksen 
  • Jatkuvan stressin 
  • Liian huolehtimisen 
  • Muutosyritykset eivät onnistu 
  • Heikko itsetunto 
  • Terveys kärsii (sairaudet) 
  • Unettomuus 
  • Hallinnan tunteen katoaminen 

Silloin saatetaan ajatella, että elämänhallinta on hukassa. Tilanne on epämukava. Yleensä epämääräinen paha olo kielii juuri siitä, että muutoksen tarve on ajankohtainen.

Kuitenkin samalla haaveet ja toiveet toisenlaisesta elämästä nostavat päätään. Unelmoidaan uudesta urasta tai uudesta harrastuksesta. 

Toivo siis herää. Luontaisesti alkaa tulemaan ideoita ja mietitään, mikä voisi auttaa. Ehkä kokeillaankin jotain. Tai etsitään netistä tietoa, ja koitetaan löytää vastausta mielen herättämiin kysymyksiin.  

Samalla kuitenkin, niitä haudataan, vain entistä syvemmälle. Aletaan kokea huonoa oloa ja kärsimystä suuremmassa määrin, koska ei löydetä sitä, mitä tarvitaan. 

Elämästä hiipuu mielekkyys

Siitä puuttuu se jokin. Harvemmin enää nauttiikaan kaikesta samalla tavalla.

Aika menee murheisiin ja huoliin. Ne ainoat energiat menee, kun koettaa pitää pakan reunoista vielä jotenkin kiinni.

Kotityöt saattaa alkaa tuntumaan pakkopullalta. Tai työ, jota on tehnyt, ei enää vastaakaan tarpeisiin. Arki ei siis maistu enää samalta. 

Miksi? Koska se ei ole enää sinun arvojesi mukaisesti toteutettu. 

Tämä kaikki on kuitenkin mahdollista välttää. Ja jos tilanne on jo riistäytynyt käsistä, ei sekään ole maailmanloppu, vaikka siltä tuntuisi. 

Ei avuttomana oleminen ole kivaa, eikä sen kuulukaan olla. Se on ärsyttävää ja joskus jopa nöyryyttävää. Ihan vaan siksi, koska sen myötä saattaa tulla kokemus siitä, että on jotenkin tyhmä tai huono, koska on tunne ettei pärjää.


Lue myös: Merkitys ja hetkessä eläminen


Saattaa olla, ettei ole tottunut avun vastaanottamiseen. Kokemuksesta tiedän, ettei heikkouksien ja vajavaisuuksien myöntäminen ja hyväksyminen ole helppoa. Hyvältä se tuntuu vasta sitten, kun sen on tehnyt. 

Jos ei koskaan myönnä olevansa heikko ja tarvitsevansa apua, ei sitä voi koskaan saada. 

Se jää silloin sisäämme ja muuttuu vuosien myötä useimmiten katkeruudeksi. Onkin siis satamiljoona kertaa hyödyllisempää kohdata totuus nyt, eikä vasta sitten kun… Kun kuitenkin se tulee eteen ennemmin tai myöhemmin.

Muutoksen tarve –> Muutos parempaan

Elä hetkessä

Muutoksen pelko vaikuttaa siihen, kohtaammeko oman kipumme. Siirrämmekö sitä, vai käymmekö rohkeasti kasvotusten. 

Se, että itsestä huolehtiminen on livennyt käsistä, tarkoittaa juuri sitä, että itsestä huolehtiminen on livennyt käsistä. Kaikille käy joskus niin. 

Siispä, oikeiden asioiden tekeminen oikeaan aikaan, saa elämän pysymään balanssissa. Hätä ei siis ole tämännäköinen. 

Tasapainon ylläpitoon täytyy panostaa. Jos elämässä ja arjessa ei pidetä tasapainosta huolta, voi tuuli viedä meitä, minne huvittaa. 

On oltava tietoisesti läsnä. Omassa elämässä. 

Omaan hyvinvointiin panostaminen on huippu tärkeää, ja se antaa aina enemmän, kuin ottaa. 

Erikoista huomata, miten vähällä vaivalla voikaan olla taas levollinen ja onnellinen. Siihen ei paljoa tarvitse.

Tilkka läsnäoloa, kiitollisuutta ja hyväksyntää. 

Oman elämän eläminen hetkessä on kaiken arvoista. Yhteys itseensä on vähintä, mitä voimme itsellemme antaa. 

Kuunnella, tunnustella ja olla. Läsnäolevana omalle elämäntilanteelle, sekä omille tärkeille arvoille. 

Tasapaino löytyy arvojen avulla

Arvot ovat avain elämän tasapainoon ja elämänhallintaan. Arvot ovat sinun ja sinun kuuluu elää niiden mukaan omaa elämääsi. Eikö totta? 

On normaalia, että arvot muuttuvat elämän aikana. Elämäntilanteet tuovat mukanaan juuri niitä muutoksia. 

Harvemmin meistä kukaan käveleekään arvosanalista ja työkalut taskussa. Sen vuoksi juuri onkin niin inhimillistä, että me menetämme aika ajoin hallintamme. Säilyy se ihmisluonto. 

Eikö olisi aika luonnotonta, jos ihmiset eivät erehtyisi tai tarvitsisi koskaan toisiansa. 

(Tämä arvoasia muuten linkittyy myös siihen “oman jutun” löytämiseen. Ihan sivuasiana vaan mainitsen, kun muistan itse, miten pitkään etsin sitä “omaa juttuani”. Löysin sen vasta sitten, kun sain tasapainon elämääni takaisin. Etsin ns. väärässä järjestyksessä. Epätasapaino oli minulla (kuten monella muullakin ollut) juuri se syy, miksei sitä löytynyt aiemmin. Joten vink, vink! Jos mielit löytää sen “oman juttusi”, niin älä tee kuten minä, vaan löydä ensin tasapaino ja sen myötä Tadaa! –> Löydät oman juttusi.) 

Mikä avuksi?

Tähän teemaan on yksi tosi hyvä työkalu –> Arvoanalyysi. Törmäsin tähän työkaluun opiskelujen lomassa. 

Työkalun avulla saat tietää elämäsi tasapainon. Sen, mikä on tilanteesi nyt. Arvojen ja käytännön suhde. 

Tämän avulla tulee esiin selvästi ja näkyvästi juuri se oma henkilökohtainen elämäntilanne. Tämä on siis sinusta lähtevää ja sinua varten. 

Ei ketään muuta varten. 

Kerran yhdessä ohjaustilanteessa asiakkaan oli vaikea ymmärtää juuri tätä. Olenkin sen myötä tarkkaillut ja huomioinut, että aika usein tähän törmää. 

Tarkoitan sitä, että olemme tottuneet liikaa tekemään niin sanotusti “muiden mielen mukaan” asioita. Silloin ajatus ja toiminta vääristyy. 

Siinä saattaa karata ne omat arvot. 

Eli painotan tämän vuoksi tätä: Tee tämä itsellesi ja itseäsi varten. Saat tästä avun tilanteeseesi. Oikeasti.

Askel eteenpäin

Tämä on se ensiaskel –> kohti tasapainoa. Balanssin uudelleen löytämistä. 

Tasapaino ei ole niinkään mihinkään kadonnut. Se on vain kurssista poikennut. Mutta nou hätä, nyt on aika ohjata laiva takaisin. 

Tätä työkalua voit aivan hyvin käyttää myös jatkossa. Se soveltuu erinomaisesti nykytilanteen hahmotukseen, kuin arjen ylläpitoonkin. 

Arvoanalyysin voit tallentaa itsellesi latauksen jälkeen.

Tee tehtävä vapaasti paperille, jos konehommat tai tulostus ei onnistu. Itse käytän aina perus vihko ja kynä – settiä (myös siksi, että niitä on huippukiva kaupan hyllyillä valikoida ja inspiroitua luovuudesta samalla).

Se on selkeä ja toimiva. Ei siis ole ihme, että tätä käytetään niin paljon. Siitä on ollut jo niin monelle hyötyä.

Nimittäin, kun laitat asioita taas tärkeysjärjestykseen, tulee elämästäsi merkityksellisempää. Arvovalinnat ovat sinun kannaltasi niin olennaisia, ettei niitä kannata ohittaa. 

Vain sinä voit tehdä niitä tekoja, jotka tuottavat merkityksellisyyttä elämääsi. Elämäsi on tuolloin tarkoituksellista. Ja mikä tärkeintä, se on sitä sinulle itsellesi.


Parempi elämänhallinta on mahdollista saavuttaa – Aloita jo tänään!


Asioiden tekeminen itsensä hyväksi on vastuunkantamista. Sen kautta ainoastaan voit toteuttaa oman elämäsi tehtävää. Sitä, että koet elämäsi ja jokaisen hetkesikin tärkeäksi. Merkitykselliseksi. 

Monet kanssaihmiset voivat kulkea miettien merkitystä ja tarkoitusta. Itsekin olen käynyt läpi pitkän ja syvällisen prosessin itseni kanssa. Joten tiedän, miltä tuntuu, jos sekin on mietinnässä.

Asiat kulkevat joskus monen mutkan kautta. Useimmiten meistä jokainen kuitenkin löytää tien sinne, minne pitääkin. Sinun tiesi on nyt esimerkiksi siinä. 

Luet tätä tekstiä ja uskon vahvasti, että sille on tarkoitus. Sinulle on avautumassa se ovi, jonka olet jo odottanutkin aukeavan. 

Minulle on käynyt useamman kerran niin, että kuin sattuman kaupalla huomaankin olevani juuri sen asian äärellä, minkä äärellä olen halunnutkin jonain päivänä olla. 

Kun huomiomme kiinnittyy epäsuorasti tärkeisiin asioihin, saamme niihin tarttumapinnan paremmin. Siistiä. 

Silloin olemme avoimempia vastaanottamaan sen mikä kuuluu. Sekin on siistiä. 

Tässä:

Mitkä ovat sinun arvosi?

Arvoanalyysi-työkalu

Lataa Tästä:

muutoksen tarve
Arvoanalyysi-työkalu

Terkuin, Virpi

 

Arvoanalyysi


Helppo Keino Löytää Omat Arvot

( Sisältää arvo-sanalistan)

Näppärä Työkalu NYKYHETKEN Tilannekatsaukseesi

(sisältää tehtävän, jonka avulla näet välittömästi nykyhetkesi)

Arvoanalyysin Avulla –> NÄET HETI Oletko Balanssissa & Tiedät Mihin Panostaa

(arvoanalyysi auttaa sinua näkemään elämäsi tasapainon ja sen kautta saat tiedon mistä on apua juuri sinun tilanteessasi. Näin vältät turhat & aikaa vievät prosessit ja saat hyödyn suoraan itsellesi.)

 


Palaute:

Hei! Arvoanalyysi olikin erittäin merkittävä ja hyödyllinen tapa nähdä realistinen tilanne. Oman tilanteen kartoitus herättää itsessä muutoksen halua ja motivoi mieltä toimimaan itsensä kannalta parhaiten. Kiitos tästä! 🙂


Arvoanalyysi-työkalu

Lataa Tästä:

tietokone vihko ja kuppi
Arvoanalyysi-työkalu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart