Mitä onnellisuus on ja miten saavuttaa onnellisuus? Oletko miettinyt omaa onnellisuutta? Sitä, että oletko onnellinen?
Itse olen monta kertaa miettinyt onnellisuutta. Yleensäkin sitä, että mitä se sisältää. Mitä se tarkoittaa juuri minulle.
Olen itse määritellyt onnellisuuden näin:
“Onnea on olla vaan, sitä se on yksinkertaisimmillaan.”
Kun turha riisutaan ja ollaan vaan. Niin kai se on ihan hyvä niin. Ainakin tuntuu siltä. Hyvältä, ajatella näin.
Käyn vähän tarkemmin lävitse tässä postauksessa onnellisuutta, katsotaan mitä kaikkea sieltä tulee esiin.
Mennään näiden kysymysten äärelle, kuten; Mitä onnellisuus on? ja mistä tiedät oletko onnellinen?
Saat myös katsantokannan siihen, mitä kannattaa tehdä, jos et ole onnellinen? Hyppään myös aiheeseen tasapainoinen arki, sillä siitä koostuu jokapäiväinen elämämme.
Tutkimuksissa on myös huomattu, että ihmisen kokemukseen onnellisuudesta, voidaan vaikuttaa.
Listaankin tämän postauksen loppuun asioita, jotka lisäävät koettua onnellisuutta. Kannattaa siis lukaista tämä postaus lävitse.
Mitä onnellisuus on?
Onnellisuus on jotakin, joka on jokaisen ulottuvilla. Se on tila, jossa koemme olevamme kokonaisia. Ehyitä sellaisenaan. Hyvinvointimme kannalta onnellisuus arjessamme, on tärkeää.
Onnellisuus vaikuttaa mieleemme ja sitä kautta se voi myös vaikuttaa tekemisiimme.
Arvot ohjaavat elämää. Niiden avulla teemme valintoja kotona ja muualla, päivittäin.
Arvot ovat oikeastaan perusta elämäntavoille ja sikäli ne kietoutuvatkin yhteen onnellisuuden kanssa.
Onnellisuus on tyytyväisyyttä –> arvojen mukainen elämä tuo tyytyväisyyden.
Lue myös: Tasapaino löytyy arvojen avulla
Onnellisuutta kuvaa parhaiten itsensä hyväksyminen.
Kiitollisuus saadusta elämästä. Sisäinen rauha.
Se ei ole sellaista, että tänään olen onnellinen ja huomenna en. Sellaisessa mielestäni mennään tunteiden puolelle.
Onnellisuus on siis jotain pysyvää. Jotain, joka on sydämessä.
Onnellisuutta on, kun on tyytyväinen omaan elämäänsä. Elämänlaatu ja oma hyvinvointi, ovat osa onnellisuutta. Kiitollisuus ja ilo, sekä muut positiiviset tunteet.
Jostakin joskus luin, että onnellisuus on asenne, jonka voi valita. Mitä sinä olet mieltä? Onkohan se sitä?
Itse ajattelen, että omaan onnellisuuteen voi kyllä vaikuttaa. Lähtökohtaisestikin oma onnellisuutemme on meidän omalla vastuulla.
Olenkin sitä mieltä, että onnellisuutta ei tarvitse jahdata, vaan se tulee omien valintojen ja tekojen myötä meille jokaiselle näkyviin. Jos sitä vain itsellensä tahtoo.
Onnellisuustutkimusinstituutin sivuilla on muuten hyödyllistä tietoa. Sieltä löytyy hyvä määritelmä onnellisuudesta, johon itse samaistun täysin.
Siellä onnellisuutta kuvataan näin:
“Onnellisuus on taito. Onnellisuus on taito jota voi harjoitella ja opetella. Joskus onnellisuutta on opeteltava yhä uudelleen. Onnellisuus on sisäsyntyisesti meissä. Onnellisuus on aina läsnä.
Sitä kokeakseen pitää hiljentyä hiukan, päästää irti kaikista vaatimuksista ja olla läsnä kaikilla aisteilla. Juuri tässä hetkessä kaikki on hyvin. Vaikka monet asiat ja kysymykset ovat kesken, kaikki on juuri nyt hyvin.
Läsnäolossa kaikki on toisin. Jatkuvan tekemisen ja suorittamisen sijaan oleminen – hetkessä lepääminen. Yksityiskohtien huomaaminen, arkisen ihmettely.”
Lue lisää onnellisuudesta heidän verkkosivuiltaan: Onnellisuustutkimusinstituutti
Jos sinua on joskus pänninyt tai ihmetyttänyt se tosiasia, että Suomi on jälleen onnellisin maa, niin kannattaa tsekata ja vaikuttaa omalla panoksella tutkimustietoon. Itsekin tein niin.
Tässä linkki, josta näet: Ajankohtaiset tutkimukset
Tällä hetkellä menossa on onnellisuuskysely, vaikuta Suomen tilastoihin tästä: Mikä tekee juuri sinut onnelliseksi? Vastaa kyselyyn tästä.
Onnellisuus
Tasapainoisesti onnellinen ihminen
- Arvostaa elämän pieniä iloja
- Pyrkii elämään hyvää arkea
- Ei hermoile turhista
- Ei janoa kostoa, eikä kanna kaunaa
- Hymyilee kun hymyilyttää ja itkee kun itkettää
- Luottaa itseensä
- Ymmärtää, että elämä koostuu myötä – ja vastamäistä
- Tietää mitä on sisäinen rauha
Mikä kertoo siitä, että onnellisuus on hukkateillä
- Näkee asioista ensimmäisenä aina nurjan puolen
- Uskoo, että onnellisuus on vain myytti
- Uskoo onnellisuuden olevan merkki heikkoudesta
- Katsoo kaikkea mustien lasien läpi
- Negatiivinen elämänasenne
Jos et ole onnellinen, mitä kannattaa tehdä?
Alituisesta negatiivisuudesta on mahdollisuus päästä eroon. Silloin on hyvä pysähtyä miettimään asioiden myönteisiä vaikutuksia.
Josko kuitenkin elämällä olisi tarjota hitusen onnellisuutta. Tai vähän enemmänkin kuin hitusen. Itseasiassa aika paljonkin.
Kun pikkuhiljaa murtaa muuria, se alkaa murtumaan. Elämä ei olekaan ihan niin kamalaa. Päinvastoin. Elämä on itseasiassa aika ihanaa.
Oletko antanut elämällesi mahdollisuuden? Yleensä siinä tilanteessa, kun ei koe olevansa onnellinen, on itse se pahin este omalle onnellisuudelle.
Ratkaisu on silloin yleensä niin lähellä, ettemme välttämättä sitä edes huomaa. Jos siis et ole onnellinen, myönnä se ensin itsellesi.
Myönnä, ettet ole nyt onnellinen ja siinä se. Siinä ei ole mitään väärää, eikä mitään pahaa. Päinvastoin.
Myöntäminen on rehellisyyden merkki silloin, kun teemme sen itsellemme totuudessa. Kun olemme rehellisiä siinä, mitä koemme ja mitä tunnemme.
Jos ei ole esimerkiksi sisäistä rauhaa, niin silloin, sitä ei vain ole. Ei se ole maailmanloppu. Olen itse ollut aivan täysin samassa tilanteessa.
En itsekään ole aina kokenut olevani onnellinen. Sanoisin, että hautasin oman onnellisuuteni. Se on kyllä aina ollut siinä lähellä, jonka vuoksi varmasti onnen tunteita vilahtelikin siellä täällä, mutta kuitenkin piilossa. Olin ärsyyntynyt ja hermostuksissa, itselleni.
Suuret koettelemuksetkin tuntuivat vievän onnellisuuden mukanaan. Halusin olla onnellinen, mutten ollut. Ja koska muistin millaista se oli, se tuntui vielä kamalammalta.
Lataa: Tasapainoisen Elämän 7 Askelta tästä ja aloita muutos jo tänään!
Jostain syystä se onni vain tuntui aina lähtevän.
Otti ja lähti ja jätti minut murehtimaan, yksikseni. En siis ollut tasapainoista elämää elelevä, vaan aivan balanssin ulottumattomissa. Se oli se fiilis silloin, koska en ollut onnellinen.
Etsin rakkautta ja onnea, jotta voisin olla tyytyväinen omaan elämääni. Ehkä sitten olisin onnellinen taas. Sitä ei näkynyt, eikä kuulunut.
Olen useamman kerran elämäni aikana ollut myös ihan toivoton. Vasta elämän haaksirikot vuosien myötä, kuljettivat minut tämän asian ytimeen, ja oman onnellisuuden äärelle.
Elämä kuljetti minut sydämen silmin katsomaan itseäni, ja omaa elämääni.
Haluankin tuoda helpotusta, ja vertaistukea näiden asioiden kanssa painiville. Kertoa, että onnellisuus on jo sinussa, niin kuin se oli minussakin.
Se onnellisuus on siellä sydämen sopukoissa. Aina mukana. Toisinaan, sitä ei vain itse näe.
Piti tehdä kovaa duunia sen kaivamiseksi. Ei ehkä olisi tarvinnut, näin jälkikäteen katsoen. Olisi riittänyt, kun olisi vaan heti pyytänyt apua.
Noh, kaikki asiat ei yleensä mene, niin vaan simppelisti. Sitä tarvitsee miettimisaikaa. Ja tilaa, niille omille murheille ja muille.
Tänä päivänä vihdoin tiedän, mitä se onnellisuus on. Miten sen voi löytää omaan elämään, ja kuinka elää säilyttäen tuon perustan, joka sinussa jo on.
”Elämä on lahja ja todellakin ainutkertainen sellainen. Sinulla on vain yksi elämä, jonka tarkoituksena, on olla sinun näköinen.”
Tasapainoinen arki
Tasapainoisella arjella viitataan yksilön omaan kokemukseen omasta arjesta ja sen miellyttävyydestä.
Jokaisella on omat kokemuksensa asioista ja balanssi syntyy sisäisen ja ulkoisen tasapainon löytämisestä.
Sinulla on ne omat asiat, jotka tekee sinun arjesta hyvää ja minulla taas on ne minun omat.
Yleisellä tasolla se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että arjen ollessa tasapainoista –> koetaan hyvinvointia. Hyvinvointi koostuu sen sijaan –> elämäntavoista.
Elämäntavoilla sitten taas on suora yhteys –> terveyteen ja sitä kautta –> kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Omaa arkea seuraamalla voidaankin siis helposti huomata, ollaanko tyytyväisiä elämäämme ja onko arkemme tasapainossa. Löydetäänkö sisäistä rauhaa vai ei.
Tasapainoisen arjen löytäminen on aivan mahdollista jokaiselle. Onko sinun arkesi tasapainossa?
Yleensä kyse ei ole kovin suurista asioista. Usein ne pienet asiat ovat avain siihen, miksi balanssi on hukassa.
Lataa: Tasapainoisen Elämän 7 Askelta tästä ja aloita muutos jo tänään!
Joskus ollaan etsimässä jotain todella suurta ja mullistavaa. Vaikka oikeasti katse pitäisi vain kohdistaa pieniin yksityiskohtiin. Vähän kuin tähtien katselu kaukoputkella. Täytyy katsoa oikeaan kohtaan, eikä esimerkiksi maahan, josta tähtiä löytyy aika paljon vähemmän kuin taivaalta.
Voi myös olla, että ne ajatukset, ovat vain kasvaneet niin suuriksi möröiksi päässä, että niistä tulee niitä tasapainon heilauttelijoita. Tällöin kyse on vain mielenalueen tasapainosta.
Joskus voi tosiaan riittää ihan jo sekin, että joku sanoo sinulle vaan, et: “Hei, kaikki on ihan hyvin.”
Saattaa olla, että balanssi on nyt vähän hukassa, mutta yleensä se on vaan tilapäistä. Kaikkeen on olemassa ratkaisu.
Jos koet, että sinun vaakakuppi on heilahdellut vähä miten sattuu, niin hei, ei se ole vaarallista. Kaikilla meillä joskus vähän heilahtelee.
Alkujaankin kaikki lähtee yleensä asioiden realisoitumisesta. Siitä, kun huomaa itse, että arjessa on asioita, jotka ärsyttää. Toistuvasti.
Kun ne ärsyttävät asiat kasaantuu ja alkaa haitata meidän mielialaa ja elämänhallintaa, niin on ihan hyvä myöntää, että nyt kävi näin.
Itselle on hyvä olla lempeä & rehellinen
Kun katsoo omaa arkea silleen, kun se oikeasti on, voi myöntää ja lempeästi ihan sallia itselleen sen, ettei aina tarvitse jaksaa ja pystyä. Eikä voikaan.
Odotukset, joita itsellemme asetamme, on toisinaan aivan liian kohtuuttomia. Ja silloin se balanssi vasta heilahteleekin.
Muistan vieläkin, miten suuret odotukset olin itselleni aikanaan asettanut. Ja joskus huomaan vieläkin, että nyt ei oo ehkä ihan realistista. Todellisuus ei aina vastaa sitä, mitä itseltäni vaadin.
Mitä useammin sitäkin pääsee tekemään, madaltamaan kynnystä ja omaa tavoitetta, sitä helpommaksi se muuttuu.
Siitä tulee osa arkea. On hyvä, että arjessa on käytäntöjä, jotka tukee tasapainon ylläpitämistä.
On hyvä lähteä liikkeelle ihan pienistä jutuista ja edetä hyvinkin maltillisesti.
Lataa: Tasapainoisen Elämän 7 Askelta tästä ja aloita muutos jo tänään!
Onnellisen ihmisen elämä on balanssissa
Tällä tarkoitan sitä, että elämän peruspohja on valettu kallioon, eikä hiekkaan. Vaikka arki olisi joskus kovinkin myrskyisää, tasapainomme säilyy, sillä olemme tyytyväisiä omaan elämään.
Itse onnellisuus ei riipu kunkin tilanteen sen hetkisestä tunteesta. Onnen ja ilon tunteet, ne ovat toki onnellisuuteen kuuluvia, samalla lailla kuin muutkin tunteet esim. suru ja viha, mutta yksilön onnellisuus ei ole riippuvainen tunnetilasta.
Eli, jos olen vihainen, niin voin silti olla onnellinen. Tunteet eivät liikuta peruspohjalla olevaa onnellisuuttamme.
Huomaamme tästä kuitenkin sen, että tyytyväisyys linkittyy suoraan koettuun onnellisuuteemme.
Kiitollisuuden vaikutus onnellisuuteen
Olen täysin samaa mieltä siitä, että kiitollisuuden harjoittamisella on selkeä vaikutus ihmisen kokemaan onnellisuuteen. Kuin myös siitä, että kiitollisuus suojelee todennäköisesti yksinäisyydeltä, levottomuudelta ja masentumiselta.
On tutkittu, että ihminen elää terveempänä ja pidempään ollessaan onnellinen. Sen sijaan onnettomaksi kokeneet ihmiset, no, päinvastoin…
Tutkimuksissa on pantu merkille, että ihmisen kokemukseen onnellisuudesta, voidaan vaikuttaa.
Tässä lista asioista, jotka lisäävät koettua onnellisuutta:
- Kiitollisuuden kokeminen
- Kiitollisuuden ilmaiseminen
- Anteeksiannon harjoittaminen
- Vatvomisen välttäminen
- Myötätunnon kokeminen
- Tavoitteisiin pyrkiminen
- Sosiaalisista suhteista huolehtiminen
- Optimismin viljely
- Flow – kokemukset (uppoutuminen johonkin asiaan, ajantaju katoaa)
- Liikunta
- Uskonnon, henkisyyden harjoittaminen
(Lähde: YLE:n artikkeli 09.01.2018)
Lue myös: Parempi elämänhallinta on mahdollista saavuttaa – Aloita jo tänään!
Lue myös: Vaikeuksia elämänhallinnan kanssa