elämänhallinnan peruspilarit

Vahvista itseäsi – löydä elämänhallinnan peruspilarit!

Elämänhallinnan peruspilarit ovat niitä taitoja, jotka auttavat sinua hallitsemaan ja saavuttamaan tavoitteesi.

Nämä peruspilarit auttavat sinua luomaan terveellisen ja tasapainoisen elämän. Ne auttavat sinua myös selviytymään haasteista ja kohtaamaan elämän muutokset.

Kun tiedät, mistä elämänhallinnan peruspilarit muodostuvat, on sinun helpompi mennä kohti unelmiasi ja elää arkea, josta nautit.

Elämänhallinta on pohja kestävälle hyvinvoinnille.

Vahvista itseäsi – löydä elämänhallinnan peruspilarit!

Mitkä nämä elämänhallinnan peruspilarit sitten ovat? Mennäänpä suoraan asiaan.

Elämänhallinnan peruspilareita on viisi ja ne ovat:

  • tietoisuus,
  • tavoitteiden asettaminen,
  • aikataulutus,
  • stressinhallinta ja
  • terveelliset elämäntavat.

elämänhallinta peruspilarit

Tietoisuus

Ensimmäinen elämänhallinnan peruspilari on tietoisuus.

Tietoisuus auttaa sinua ymmärtämään itseä ja elämääsi paremmin. Se auttaa sinua myös tunnistamaan ja käsittelemään tunteita ja ajatuksiasi.

Tommy Hellsten:n avaa tietoisuutta yhdessä artikkelissa, joka kannattaa käydä lukemassa. Siinä avataan tietoisuutta erittäin hyvin ja ymmärrettävästi.

(Kuten tämä pätkä kertoo – lainattu terve.fi:n Voi hyvin artikkelista):

”Tietoisena oleminen johtaa hyvinvointiin ja onnellisuuteen. Tietoisen ihmisen tunnistaa esimerkiksi siitä, että hänen lähellään on hyvä olla. Tällainen henkilö kuuntelee ja on aidosti läsnä. Hän ei siirrä sotkujaan toisten päälle, vaan hän kantaa vastuun omista tunteistaan ja reaktioistaan. Todellisuuteen herääminen ei yleensä tapahdu yhdessä yössä, vaan kyse on kasvuprosessista, joka jatkuu läpi elämän.”

Tommy H. on yksi niistä, joiden kanssa jaan samoja näkökulmia ja elämänkatsomusta. Uskonkin, että hänen työnsä kantaa hedelmää vielä pitkään.

Käy lukemassa koko artikkeli täältä: Tietoisuus on tie pysyvään muutokseen – terapeutti Tommy Hellsten kertoo, mitä tietoisuus tarkoittaa ja miten se saavutetaan

tietoisuus

Tavoitteiden asettaminen

Toinen elämänhallinnan peruspilari on tavoitteiden asettaminen.

Tavoitteiden asettaminen auttaa sinua määrittelemään, mitä haluat saavuttaa ja miten pääset sinne. Se auttaa sinua myös seuraamaan edistymistäsi ja motivoimaan itseäsi.

Elämän ei ole kuitenkaan tarkoitus olla liian tavoitteellista, sillä se johtaa herkästi suorituskeskeisyyteen. Tässä elämänhallinnan osa-alueessa on kyse enemmänkin siitä, onko sinulla ylipäänsä tavoitteita.

Tavoitteiden asettamista tarvitset esimerkiksi muutoksissa, eteenpäin menemisessä ja omannäköisen elämän elämisessä. Tavoitteiden asettaminen kannattaa aloittaa matalalla kynnyksellä, silloin saat siitä parhaimman hyödyn. Se vahvistaa onnistumisen kokemusta, joka taas kuuluu motivaatioon oleellisesti.

Laita siis ihmeessä ylös tavoitteitasi, joita sinulla omassa elämässäsi on. Jos haluat lisää tehtäviä ja sukeltaa syvemmälle itseesi, lataa itsellesi maksuton työkirja, josta saat tehtäviä itsesi kehittämiseen. Lataa Työkirja: Itsensä löytämisen työkirja (Sisältää tehtäviä itsesi löytämisen tueksi, myös arvoanalyysin!)

tavoitteiden asettaminen

Aikataulutus

Kolmas elämänhallinnan peruspilari on aikataulutus.

Aikataulutus auttaa sinua suunnittelemaan ja hallitsemaan aikaasi paremmin. Se auttaa sinua myös priorisoimaan tehtäviäsi ja varmistaa tavoitteesi saavuttamisen.

Aikataulutus auttaa sinua hahmottamaan suunnitelmasi. Aikataulujen asettaminen saa sinut myös toimimaan.

Ilman aikatauluttamista, ikävä kyllä, moni asia jää tekemättä. Unelmat saattaa jäädä vain haaveeksi, sillä mielen tasolle jääneet jutut eivät yleensä toteudu.

Tarvitset siis konkreettisia tekoja, kuten aikataulutus, jotta voit hallita elämääsi ja olla tasapainossa. Aikataulutusta opitaan jo varhain ja se on ikäänkuin jatkumoa kaikelle sille, mitä meille lapsesta saakka opetetaan.

Muista siis jatkaa aikataulutusta jossain määrin ja vahvista itseäsi sen avulla.

Stressinhallinta

Neljäs elämänhallinnan peruspilari on stressinhallinta.

Stressinhallinta auttaa sinua hallitsemaan stressiä ja vähentämään sen negatiivisia vaikutuksia. Se auttaa sinua myös löytämään itsellesi rauhallisia hetkiä ja rentoutumaan.

Stressinhallinta on elämänhallinnassa tärkeää, koska stressihän on tilanne, jossa henkilöön kohdistuneet haasteet ja vaatimukset ylittää hänen käytössä olevat voimavaransa, ja tällöin –> ilman stressinhallintaa, olet pian uupumuksen partaalla. Ajat siis itsesi loppuun.

Elämänhallinnan näkökulmasta tämä on yksi niistä tekijöistä, jotka on hyvinvoinnin kannalta sinulle erittäin merkityksellinen. Stressi kuuluu elämään ja sen hallitseminen myös.

On paljon erilaisia keinoja hallita omaa stressiä ja kun käytät näitä keinoja ja hallitset stressiäsi, se ei pääse ylittämään voimavarojasi. Muista siis, ettei stressin tarvitse hallita sinua.

Stressin hallitsemiseen auttaa omien voimavarojesi tunnistaminen ja se, että asetat rajoja. Tunnista myös ne tekijät, jotka aiheuttavat sinulle stressiä ja havainnoi, miten stressi sinulla ilmenee.

Pohdi myös mikä auttaa sinua rentoutumaan. Tutustumalla omaan stressiin löydät keinot sen hallitsemiseen.

tavoitteiden asettaminen

Terveellinen elämäntapa

Viides elämänhallinnan peruspilari on tietenkin terveellinen elämäntapa.

Terveellinen elämäntapa auttaa sinua pitämään itsestäsi huolta ja saavuttamaan terveyttä ja hyvinvointia. Se auttaa sinua myös löytämään tasapainon ja energiaa elämääsi.

Terveellisistä elämäntavoista pääset lukemaan lisää artikkelistani Parempi elämänhallinta on mahdollista saavuttaa – Aloita jo tänään!

Saat vastaukset muun muassa kysymyksiin:  

  1. Mitä elämäntavat tarkoittavat? Ja miten ne liittyy parempaan elämänhallintaan?
  2. Mitä terveelliset elämäntavat ovat? 
  3. Kuinka elämäntavat vaikuttavat arkeesi? ja 
  4. Onko valinnoillasi väliä suhteessa elämäntapoihin? 

Luo terveellinen ja tasapainoinen elämä peruspilareiden avulla. Vahvista itseäsi ja saavuta tavoitteesi – näin selviydyt haasteistasi aina!

Elämänhallinta on pohja kestävälle hyvinvoinnille.

 

Elämänhallinnan peruspilarit

elämänhallinta peruspilarit

 

Parhain terkuin, Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart