Vahvuudet ja voimavarat | Ota ne käyttöön!

Tämä on toivotun postaussarjan kolmas osa ja käsittelee aihetta vahvuudet ja voimavarat. Postaussarja koostuu kolmesta erillisestä postauksesta. Ensimmäisen osan pääset lukemaan täältä: Miten oppia rakastamaan itseään? 1/1 Toisen osan pääset lukemaan täältä: Itsestä huolehtiminen rakastamisen näkökulmasta 2/3

Tässä postauksessa osa 3/3 käydään läpi ehkä suosituin ja kysellyin aihe ever! Nimittäin vahvuudet ja voimavarat.

Joten, olethan kuulolla nyt, mikäli omat vahvuudet ja voimavarat on mietinnässä.

Nyt on luvassa nimittäin vinkkejä omien vahvuuksien ja voimavarojen löytämiseen ja käyttämiseen.

Tässä osassa kurkataan

 • Miten löytää, tunnistaa ja käyttää omia vahvuuksia ja voimavaroja?

Postauksen kulku:

Vahvuudet ja voimavarat – mitä ne ovat?

Vahvuuksien ja voimavarojen löytäminen ja tunnistaminen

Löydä ja tunnista omat vahvuudet – 3 eri tapaa

Löydä ja tunnista omat voimavarat

Vahvuudet ja voimavarat – Miten käyttää?


Mennään heti suoraan asiaan.

Vahvuudet ja voimavarat – mitä ne ovat?

Mitä vahvuudet ja voimavarat ovat?

Vahvuudet ovat niitä ominaisuuksia ja taitoja, joita sinulla ja sinussa on. Ne ovat niitä kykyjä ja hyveitä, jotka auttaa sinua saavuttamaan asioita, joita tahdot.

Voimavarat sen sijaan ovat niitä asioita, jotka auttaa sinua jaksamaan elämässäsi. Voimavarat ovat siis sinun henkilökohtaisia voimavarojasi. Voimavarat tukevat ja auttavat sinua itseäsi ja saat niistä voimaa.

Vahvuuksien ja voimavarojen löytäminen ja tunnistaminen

Vahvuuksien ja voimavarojen löytäminen ja tunnistaminen on tärkeää. Ei ainoastaan itse tiedon vuoksi, vaan yleisen hyvinvointisi kannalta. Lisäksi on sanottu, että vahvuuksiaan käyttävät ihmiset ovat keskimäärin onnellisempia ja tyytyväisempiä omaan elämäänsä.

vahvuudet ja voimavarat ja palautuminen

On kuitenkin myönnettävä, että omien vahvuuksien ja voimavarojen löytäminen ja tunnistaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Se on mahdolllista, mutta se vaatii hieman viitseliäisyyttä ja itsensä tutkimista.

Ensin katsotaan, miten voit löytää ja tunnistaa omat vahvuutesi, jonka jälkeen siirrytään voimavaroihin.

Löydä ja tunnista omat vahvuudet – 3 eri tapaa

Löydä oma tapasi tunnistaa vahvuutesi. Tässä esittelen kolme eri tapaa tehdä se: Kysymykset, Testit, Heikkouksien kautta

1. Kysymykset

Voit löytää ja tunnistaa omia vahvuuksia erilaisten kysymysten avulla. Listaa asioita täysin häpeilemättä ja rehellisesti.

 • Millaisia asioita tykkäät tehdä?
 • Mitä teet, kun sinulla on tylsää?
 • Missä olet hyvä?
 • Jos kysyisin ystävältäsi tai perheeltäsi missä olet hyvä, mitä hän vastaisi?
 • Minkä tekeminen tuntuu sinusta luontaiselta?
 • Missä tekemisessä tunnet olevasi kuin kotonasi?
 • Mitä teet silloin, kun saat ihan itse päättää omat tekemisesi? (vapaa-aika)
 • Millaisia asioita tehdessä aikasi kuluu nopeasti? Kun et huomaa ajankulua laisinkaan, mitä silloin yleensä teet?
 • Mistä tekemisestä et luopuisi mistään hinnasta?
 • Mihin mielelläsi keskityt?
 • Mitä asioita arvostat itsessäsi?
 • Mistä olet saanut hyvää palautetta?

2. Testit

Voit löytää ja tunnistaa omia vahvuuksia testien avulla (löydät näitä googlesta). Tee suosittu VIA-testi. Sen avulla testaat 24:n luonteenvahvuuden esiintymistä itselläsi. Testin voit tehdä suomekielisenä (testi on suomenkielisenä kielivalinnan jälkeen), rekisteröidy sivuille, niin vastaus tulee sähköpostiin ja VIA:n sivuille omiin tietoihin.

Tee testi: VIA-testi

VIA-lyhenne tarkoittaa values in action = arvot toiminnassa. Näet siis arvoihisi pohjautuvan luettelon vahvuuksistasi, jotka jaotellaan 24 osaan. Testituloksessa saat omat Parhaat vahvuutesi (1-5) Keskivahvuutesi (6-20) ja  Pienet vahvuutesi (21-24).

Tee testi: VIA-testi

Muista tarkastella testin tulosta realistisesti. Mikään testi ei kerro 100% totuutta. Näiden avulla voit kuitenkin vahvistaa itseäsi ja saada selkeämmän kuvan omista vahvuuksistasi, joita sinulla on. Suosittelen testiä lämpimästi ja kannattaa panostaa siihen. En siis suosittele tekemään sitä kiireessä tai ohimennen.

testi puhelimella

3. Heikkouksien kautta löydät vahvuutesi

Voit löytää ja tunnistaa omia vahvuuksia omien heikkouksiesi avulla. Miten kummassa me useammin tunnnistetaan heikkouksia paremmin, kuin niitä vahvuuksia. Joten, jos se on sinulle jo tuttua, niin tämä on hyvin helppoa.

Jos tiedät jo heikkoutesi, niin silloin ikäänkuin tiedät jo vahvuutesi. Heikkouksissa heijastuu vahvuudet hyvin ja vielä erittäin näkyvällä tavalla. Silloin käytät vahvuuksiasi erittäin luontaisesti. Tarkastele siis heikkouksiasi ja käännä ne suoraan vahvuuksiksi.

Omia heikkouksiasi voit pohtia kysymällä itseltäsi näitä kysymyksiä:

 • Mikä ei mielestäsi suju sinulta kovikaan hyvin?
 • Missä olisi parantamisen varaa?
 • Mikä piirre sinussa ärsyttää sinua itseäsi eniten?
 • Mistä piirteestä olet saattanut saada joskus palautetta? (joltakin läheiseltä tai mikä saattaa ärsyynnyttää läheisiäsi joskus, esimerkkinä matti myöhänen tai helposti ärsyyntyvä ärripurri)
 • Entä oletko yrittänyt kitkeä jotakin osaa tai jonkin asian tekemistä itsestäsi, mitä?

Ja kas, siinä niitä vahvuuksiasi on nähtävillä. Jos tarvit apua, aina voit laittaa minulle viestiä. Autan mielelläni sua!

Löydä ja tunnista omat voimavarat

Löydä ja tunnista omat voimavarat ja hyödynnä niitä. Vaalimalla ja vahvistamalla omia voimavarojasi, autat itse itseäsi parhaiten. Se lisää hyvää oloasi ja arki tuntuu hyvältä, kun on energiaa.

Omia voimavarojasi voit löytää ja tunnistaa miettimällä

 • mitä arvostat?
 • mitä ominaisuuksia sinussa on?
 • missä viihdyt ja kenen kanssa?
 • mitä harrastuksia sinulla on tai mitä haluaisit harrastaa?
 • mistä asioista unelmoit?

, sillä voimavarat usein liittyvät näihin asioihin jollakin tavalla.

Saatat löytää ja tunnistaa osan voimavaroistasi helpommin. Toiset voimavarat voivat olla hieman piilossa itseltäsi, jonka vuoksi niitä täytyy hieman herätellä. Edeltävät kysmykset herättelevät sinua löytämään ja tunnistamaan näitä.

Voimavarat ovat yleensä yksinkertaisia asioita, kuten perhe, ystävät, luonto, lepo, itsetunto. Saat voimavarojasi jostakin tietyistä asioista.

vahvuudet ja voimavarat kaunis kuva

Voimavarat ovat niitä, jotka antavat enemmän kuin ottavat. Tällaiset palauttavatkin asiat voivat olla ihan vaikka lemmikkieläimen silittely. Rauhoittuminen arjen keskellä johonkin itselle voimavaroja antavan asian äärelle. Mielekkäiden asioiden tekeminen on usein juuri voimavarojen kanssa olemista.

Pohdi siis niitä, mitä teet mielelläsi ja mistä tulee se tunne, että ah, niin ihanan voimaannuttavaa! Myös kiitollisuus liittyy voimavaroihin ja se voi hyvin olla sinullakin yksi niistä. Omien arvojen mukainen elämä on kuitenkin ehkä se kaikkein yleisin voimavara, joka monella meistä on. Arvosta käsin eläminen on hyvin voimaannuttavaa.

Vahvuudet ja voimavarat – Miten käyttää?

Omia vahvuuksiasi voit käyttää

 • arjessa
 • työssä
 • harrastuksissa.

Oikeastaan missä vain ja milloin tahansa. Omien vahvuuksiesi käyttäminen auttaa sinua saavuttamaan kaikkia iitä asioita, joita tahdotkin saavuttaa.

Kannattaa siis hyödyntää omia vahvuuksia eri asioiden toteuttamisessa, esimerkiksi unelmien toteuttamisessa. Vahvuudet auttavat sinua pääsemään eteenpäin elämässä, ne auttavat sinua elämään mielekästä arkea, sekä tekemään merkityksellistä työtä.

Vahvuutesi tekevät sinusta sen toimijan, joka milloinkin olet. Erilaisten asioiden tekemisessä käytät aina luontaisia vahvuuksiasi. Mitä siis teetkään, hyödynnä vahvuuksiasi.

voimavarat

Omien voimavarojen käyttäminen taas auttaa sinua esimerkiksi palautumaan. Niiden avulla saat enemmän virtaa ja palaudut paremmin.

Voimavarasi maustavat elämäsi. Se, miltä elämäsi tuntuu ja miltä se mielestäsi ”maistuu”, on osittain voimavarojesi tuotosta.

Voimavaroja kannattaa siis käyttää palautumiseen, arjen tasapainon ylläpitämiseen, terveelliseen elämäntavan ylläpitoon ja mielekkään elämän elämiseen.

Mieti myös, mihin haluat voimavarojasi käyttää. Se, miten käytät voimavarojasi, riippuu täysin elämästäsi ja siitä, mitä elämääsi sisältyy. Voimavaroja käytetään siten, että ne antavt enemmän kuin ottavat.

Voimavarat antavat virtaa ja vievät asioita hyvään suuntaan, joten käytä niitä hyvinvointiasi tukemaan!

Jos voimavarat ovat keskiössä, niin suhtaudut itseesi myönteisesti ja voit kohdata haasteita tai kuormittavia tilanteita paremmin.

Ole toiveikas ja pidä yllä hyvää pohjaasi voimavarojesi kartuttamiseen, niin jaksat paremmin!

Mitä olit mieltä tästä postauksesta? Saitko tästä sen mitä toivoitkin? Kommentoi alle tai kerro risut ja ruusut viestillä. Ota yhteyttä!

Jutellaan!

Parhain terkuin, Virpi


Postaussarja koostuu kolmesta erillisestä postauksesta. Ensimmäisen osan pääset lukemaan täältä: Miten oppia rakastamaan itseään? 1/1 Toisen osan pääset lukemaan täältä: Itsestä huolehtiminen rakastamisen näkökulmasta 2/3

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart